Hlavní obsah

Australian Open vadí trička s Pcheng Šuaj. Zbabělé, reaguje Navrátilová

Foto: Czech News Center / Rušinová Mária / CNC / Profimedia

Organizátoři Australian Open se podle Navrátilové zachovali zbaběle.

Reklama

Organizátoři Australian Open se postavili za rozhodnutí ochranky zabavit divákům trička na podporu čínské tenistky Pcheng Šuaj, která si loni stěžovala na sexuální obtěžování. Jednání pořadatelů odsoudila tenisová legenda.

Článek

Australian Open je zhruba v polovině a kromě kauzy Novaka Djokoviče na sebe turnaj strhává pozornost i kvůli nedávnému incidentu s aktivisty. Ti se na turnaj vydali v tričkách s nápisem „Kde je Pcheng Šuaj?“, na žádost ochranky si je však museli svléct. Kromě triček si přinesli také transparent se stejnou větou, ten jim ale pracovníci turnaje zabavili ihned.

Organizace Tennis Australia, která za turnajem stojí, se k celé záležitosti vyjádřila v neděli. Bezpečnost čínské tenistky je pro ni prý primárním zájmem a společně s Ženskou tenisovou asociací (WTA) usiluje o osvětlení celé kauzy. Oblečení, transparenty nebo různé nápisy s komerčním či politickým podtextem jsou však v rozporu s pravidly.

Jak upozornila britská BBC, je běžné, aby mezinárodní sportovní akce měly stanovené zásady týkající se toho, co jejich organizátoři považují za politická prohlášení. Wimbledon například zakazuje v areálu turnaje přítomnost jakéhokoliv oblečení nebo předmětů, které nesou „politická, nevhodná nebo urážlivá prohlášení“.

Incident ovšem vyvolal vlnu nevole, ale také vznik finanční sbírky, jejíž výtěžek poputuje na tisk dalších triček. Aktivisté je plánují rozdat divákům, kteří se zúčastní ženského finále Australian Open. K pondělnímu poledni už sbírka hlásí více než 14 tisíc dolarů, tedy přes 300 tisíc korun.

Nesouhlas s jednáním organizátorů turnaje přišel i z česko-amerických vod, když tenisová legenda Martina Navrátilová na twitteru označila rozhodnutí za ubohé. Bývalá profesionální tenistka navíc nezůstala jen u příspěvků na internetu a o celé záležitosti promluvila i ve vysílání stanice Tennis Channel.

„Sport byl vždy v popředí společenských problémů, posouval je kupředu. Mám ale pocit, že nyní jdeme vzad,“ nechala se slyšet Navrátilová s tím, že rozhodnutí organizátorů vnímá jako zbabělé. „Tohle není politické prohlášení, je to prohlášení o lidských právech,“ komentovala nápis, který pořadatelé Australian Open považují za nevhodný.

V rozhovoru bývalá tenistka ocenila postoj, který k situaci zaujali jiní sportovci a WTA, která se v reakci na celou kauzu rozhodla zrušit turnaje organizované v Číně. Kritikou pak Navrátilová nešetřila ohledně turnaje ATP nebo Mezinárodního olympijského výboru. Ten podle ní kapituloval a nechává Čínu diktovat další vývoj.

Na incident s aktivisty reagoval například i francouzský tenista Nicolas Mahut, který naznačil, že organizátoři turnaje ustoupili tlaku velkých čínských sponzorů. „Co se to děje!? Jaký to nedostatek odvahy! Co kdybyste neměli čínské sponzory?“ napsal sportovec na twitteru.

Na webu Australian Open jsou mezi partnery uvedené hned dvě čínské firmy - společnost vyrábějící prémiové lihoviny Luzhou Laojiao a firma na výrobu matrací DeRucci.

Kauza kolem šestatřicetileté tenistky Pcheng Šuaj se týká sexuálního útoku, kterému měla čelit ze strany bývalého vysoce postaveného politika Komunistické strany Číny. Promluvila o něm na začátku loňského listopadu na sociální síti Weibo. Její příspěvek byl krátce poté smazán a po tenistce se načas slehla zem.

Čínská státní média později zveřejnila e-mail, kde tenistka píše, že není v nebezpečí a bere své obvinění zpět. Mnohé ale zpráva nepřesvědčila. Za dostatečný důkaz část veřejnosti nepřijala ani několik videí, na kterých tenistka například podepisuje míčky pro děti, nebo videohovor sportovkyně s předsedou Mezinárodního olympijského výboru.

Svá obvinění Pcheng Šuaj koncem prosince minulého roku popřela i osobně. „V první řadě musím zdůraznit, že jsem nikdy neřekla ani nenapsala, že mě někdo sexuálně napadl,“ uvedla v krátkém rozhovoru, který obletěl sociální sítě i média. Ve chvíli, kdy se ztratila veřejnosti z očí, prý byla doma, řekla, že pohybovat se smí zcela svobodně a bez dozoru.

Čang Kao-li obviněný tenistkou byl v letech 2013 až 2018 jako vicepremiér jedním ze sedmi členů stálého výboru politbyra, v jehož čele tehdy stejně jako nyní stál čínský prezident Si Ťin-pching. Politik tak působil v nejvyšších patrech tamní komunistické strany. Od zveřejnění příspěvku se ale neobjevil na veřejnosti a obvinění nijak nekomentoval.

Reklama

Doporučované