Hlavní obsah

Lazaret v Melbourne. Djokovič má umetenou cestu, vypadla i světová trojka

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Novak Djokovič si užívá v Melbourne znovunabyté přízně australského publika.

Reklama

Jako by po všem příkoří z loňska chtěl být osud na Australian Open k Novaku Djokovičovi smířlivý. Zranění jeho soupeřů, nejnověji Rafaela Nadala, umetají Srbovi cestičku k vysněnému desátému australskému titulu a 22. grandslamu.

Článek

Kdepak, Djokovič ještě zdaleka nemá vyhráno.

Ale stačí se podívat na lazaret jeho mocných soupeřů. Posledním na seznamu padlých je ten největší, nasazená jednička turnaje a loňský vítěz Rafael Nadal, který zatím drží s 22 grandslamy rekord.

Ve středu však Španěl už ve druhém kole podlehl Američanovi Mackenziemu McDonaldovi, 66. hráči žebříčku. Nebyl to hezký pohled, Nadal si ve druhém setu přivodil zranění v oblasti kyčle a utkání stěží dohrál.

Těsně před zahájením prvního grandslamu roku v slzách odstoupil nevyzpytatelný černý kůň turnaje Australan Nick Kyrgios. Pro změnu kvůli zranění kolene. Věčný bouřlivák, podpořený finálovou účastí v loňském Wimbledonu, měl být na domácí půdě opravdu nebezpečný.

A pak je tu světová jednička Španěl Carlos Alcaraz, který se odhlásil z účasti po jednom z posledních tréninků těsně před odletem do Austrálie. Natrhl si stehenní sval. Bylo to mimochodem jeho druhé svalové zranění během krátké doby. Už na začátku listopadu ukončil sezonu kvůli podobnému zranění břišního svalu.

A konečně, rovněž těsně před Melbourne, se odhlásil i jeho finalista z roku 2018 Marin Čilič, který je teď světovou osmnáctkou. U něho to bylo pro změnu zase zranění kolene.

Novak Djokovič je velký sportovec a něco takového si určitě nepřál. Okolnosti mu však hrají do karet. Na jeho stranu se možná až překvapivě rychle po loňských covidových kontroverzích přiklonilo i australské publikum. Už po příletu na přípravný turnaj do Adelaide ho čekalo vřelé přijetí.

A vše pokračuje v Melbourne. Skoro 15 000 vstupenek na jeho exhibiční zápas s Nickem Kyrgiosem zmizelo do hodiny. Při hře sklízel ovace pochopitelně i za své obvyklé gagy a zábavné kousky. Ostatně i proto má onu přezdívku „Joker“.

V Adelaide to ještě nebylo ono. Ve finále se Sebastianem Kordou měl Novak Djokovič namále. Hned v prvním kole Australian Open už ale vypadal fantasticky, když hladce porazil Roberta Carballese Baenu. Expertka Eurosportu Barbara Schettová byla ohromena jeho výkonem, když řekla, že Srb neměl jedinou slabinu. Její kolega Mats Wilander už jen doplnil, že Djokovič odstartoval návrat v Melbourne naprosto dokonale.

Srb by ani ve druhém a třetím kole neměl narazit na nikoho silného. Teprve ve čtvrtfinále by se měl pravděpodobně utkat s prvním silnějším soupeřem – Španělem Pablem Carreněm Bustou, případně s Američanem Johnem Isnerem, ale ten už má své nejlepší roky za sebou.

Kdo tedy Djokovičovi ze silných soupeřů zbývá? Pořád jich je hodně a mezi nimi velmi talentovaní a průrazní mladíci.

Djokovič odstartoval návrat v Melbourne naprosto dokonale.
Mats Wilander

Začněme stálicemi střední generace. Určitě sedmý nasazený Rus Daniil Medveděv (26 let), který už vyhrál US Open a loni ho až ve finále v Melbourne porazil Nadal. 11. nasazený Brit Cameron Norrie (27 let) byl loni v semifinále Wimbledonu. K nim přidejme pátého Rusa Andreje Rubljova (25 let), osmého Američana Taylora Fritze (25 let) či Němce Alexandera Zvereva (25 let). A konečně slavného britského veterána Andyho Murrayho (35 let), který se snaží po dlouhém období zdravotních potíží znovu dostat na vrchol. Teď v prvním kole si poradil se 13. nasazeným Italem Matteem Berrettinim (26 let).

Pak jsou tu zmínění mladíci. Druhý nasazený Nor Casper Ruud (24 let) vypadl překvapivě už v druhém kole, ačkoliv loni byl ve finále v Paříži a na US Open. Už v prvním kole v Melbourne mu pořádně zatápěl o dva roky mladší český talent Tomáš Macháč, v noci na čtvrtek skončil na raketě Američana Brooksbyho. Třetí nasazený Řek Stefanos Tsitsipas (24 let), jenž se loni v Melbourne dostal až do semifinále. A samozřejmě devátý Dán Holger Rune (19 let), obrovský talent, který už porazil na loňském Masters v Paříži Djokoviče. Jim budou sekundovat Kanaďan Félix Auger-Aliassime (22 let), Američan Frances Tiafoe (24 let) nebo Ital Jannik Sinner (21 let).

Reklama

Doporučované