Hlavní obsah

Proč ho obtěžujete? Srbský prezident plamenně vystoupil na Djokovičovu obranu

Foto: Profimedia.cz

Srbský prezident Aleksandar Vučić při návštěvě Paříže (ilustrační snímek).

Reklama

Austrálie zatím nebude srbského tenistu Novaka Djokoviće deportovat, i když mu australský ministr pro imigraci Alex Hawke nechal zrušit víza. Za tenisovou světovou jedničku se nyní postavil i srbský prezident.

Článek

Srbský prezident Aleksandar Vučić v pátek na svém oficiálním účtu na Instagramu podpořil srbskou tenisovou hvězdu Novaka Djokoviče. „Nikdy jste nám nemohli vzít naše srdce a důstojnost,“ uvedl Vučić na adresu australského premiéra. Dodal, že útoky a nátlak na Djokoviče z neznámých důvodů nabývají takových rozměrů, že nebylo možné se k tomu nevyjádřit.

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke totiž v pátek využil své pravomoci a zrušil tenistovi víza. Podle australské televize ABC Djokovićův právní zástupce potvrdil, že jeho klient momentálně není zadržený a neočekává, že by se to změnilo. Právní zástupce vlády pak u soudu řekl, že země sportovce zatím nebude deportovat. Rozhodnuto by mohlo být v neděli.

„Když jste chtěli Djokovičovi zakázat, aby podesáté vyhrál trofej, proč jste mu nezakázali vstup hned, proč jste mu neřekli, že je nemožné získat vízum? Proč ho obtěžujete? Prezident malé země promlouvá k premiérovi velké země. Říkám pravdu a vy víte, že vám říkám pravdu,“ řekl ve videu Vučič.

Právní tým dvacetinásobného grandslamového vítěze doufá, že by celá věc mohla být projednána během víkendu a dokončena do neděle, což by Djokovičovi umožnilo nastoupit do turnaje. S plnohodnotným soudním slyšením v neděli nemá podle BBC problém ani australská vláda.

Vládní právník Stephen Lloyd u soudu řekl, že úřady zatím nezahájí kroky vedoucí k deportaci. Djokovič ale musí v sobotu na pohovor s imigračním úředníkem v Melbourne a při té příležitosti by se mohl vrátit do vazby.

Srbský prezident zdůraznil, že „Srbsko bude stát za Djokovičem a bude schopno vám odpovědět tím, že se bude chovat mnohem lépe, než jste se chovali vy k Djokovičovi. Srbsko bude respektovat mezinárodní zvyklosti a respektovat vše, co znamená adekvátní reprezentaci jednoho státu,“ řekl srbský prezident.

„Budeme za Novaka bojovat a to, že ho budete jeden, dva nebo pět dní obtěžovat, to nezmění pocity našeho lidu vůči Australanům, kterých si velmi vážíme a ceníme, ale ani vůči Novaku Djokovičovi,“ řekl srbský prezident.

„O Djokovičovi můžete napsat statisíce nejhorších článků, zůstane nejlepším tenistou všech dob a my ho budeme mít pevně v srdci. A vy, kteří si myslíte, že jeho obtěžováním něčeho dosáhnete, nikdy nedosáhnete úrovně nejen Novaka Djokoviče, ale žádného obyčejného člověka, našeho i vašeho hrdého a důstojného národa,“ zakončil řeč Vučič.

Srbský tenista Novak Djokovič se před několika dny přiznal, že po pozitivním testu na onemocnění covid-19 nedodržel pravidla karantény. Dva dny po pozitivním testu se sešel s novinářem francouzského webu L'Équipe, aby mu poskytl rozhovor.

Djokovičovi byl odepřen vstup do Austrálie poté, co minulý týden přistál v Melbourne, kde se měl zúčastnit Australian Open. Po jeho příletu do země totiž pohraniční stráž zjistila, že se srbská tenisová hvězda snažila dostat do země s typem víza, které zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje. Soud pak sportovci povolil v Austrálii zatím zůstat.

Djokovič se na sociálních sítích nyní také přiznal, že před vstupem do Austrálie vyplnil nepravdivě prohlášení v cestovním formuláři. Respektive chybu, která se týkala tenistovy nedávné cestovní historie, měl udělat jeho agent.

Reklama

Doporučované