Hlavní obsah

Ukrajinský desetibojař by za rok startoval na olympiádě. Padl u Bachmutu

Foto: Twitter/Defense of Ukraine

Dvaadvacetiletý sportovec Volodymyr Androščuk padl při obraně ukrajinského města Bachmut.

Reklama

Zatímco Mezinárodní olympijský výbor řeší, jak dostat na olympijské hry v Paříži sportovce z Ruska a Běloruska – země, které rozpoutaly agresi na Ukrajině – o jednoho sportovce, který se tam mohl blýsknout, svět nenávratně přišel.

Článek

Volodymyr Androščuk byl nadějí ukrajinského desetiboje. S jeho formou by to muselo jít hodně z kopce, aby se nekvalifikoval na olympijské hry v Paříži příští rok.

Do Francie už Androščuk nevycestuje. Dvaadvacetiletý sportovec, který se po ruské invazi na Ukrajinu dobrovolně rozhodl bránit vlast se zbraní v ruce, padl. Zahynul na konci ledna v tvrdých střetech s ruskými okupanty v obci Jampolivka u Bachmutu.

Jak popsala místní média, zasáhla ho střepina dělostřeleckého granátu. Ztráta krve byla masivní, lékaři už mu nedokázali pomoci.

„Nadějný sportovec a skutečný hrdina. Mohl se zúčastnit olympijských her v Paříži, kdyby Rusko nenapadlo Ukrajinu,“ stojí ve zprávě ukrajinského ministerstva obrany, které informovalo o Androščukově smrti.

Na začátku února atletovi při posledním rozloučení kondolovala podle agentury Reuters řada sportovců.

„Měl před sebou dlouhý a šťastný život. Měl silnou vůli a všechny předpoklady pro to, aby byl úspěšný,“ poznamenal na pohřbu Dmytro Korbenko, který je taktéž ukrajinským reprezentantem v desetiboji.

Ještě předloni atlet skončil na juniorském Mistrovství Evropy v desetiboji šestý a podle jeho přátel ho čekala slibná sportovní kariéra.

Desetibojař je druhým známým ukrajinským sportovcem, který padl u Bachmutu v boji s ruskými silami. O několik dní dříve zemřel pětadvacetiletý krasobruslař Dmytro Šarpar, který před invazí vystupoval už na mezinárodních soutěžích.

Rusko a olympijské hry

Mezinárodní olympijský výbor dal v podstatě zelenou ruským sportovcům, kteří se chtějí zúčastnit letní olympiády v Paříži. Soutěžit by mohli jako „neutrální sportovci“.

Moskvě to ale nestačí. Chce zajistit, aby její reprezentanti směli na olympiádu bez jakýchkoli omezení.

Androščukovi přátelé i rodina na pohřbu odsoudili fakt, že Mezinárodní olympijský výbor vůbec připustil účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách. Na těch by se podle plánu MOV mohli objevit jako „neutrální sportovci“ a jen v případě, kdy nebudou aktivně podporovat válku na Ukrajině.

„Jak může vůbec někdo nechat Rusy a Bělorusy soutěžit? Na olympiádě pro ně není místo,“ upozornil ukrajinský reprezentant v hodu oštěpem Artur Felfner.

A stejně to vidí ukrajinská tenistka Elina Svitolinová. „Jedna z vycházejících ukrajinských hvězd v desetiboji byla zavražděna v boji. Nikdy nenaplní svůj potenciál a sny o účasti na hrách, tak proč by ruští a běloruští sportovci měli dostat šanci, když jejich vlády okrádají nevinné lidi o jejich šance?“ napsala na twitteru bronzová medailistka z olympijských her v Tokiu.

Účast ruských atletů je nemyslitelná taktéž pro řadu zemí, bojkot zvažuje až 40 států. Polský ministr sportu a cestovního ruchu Kamil Bortniczuk uvedl, že věří ve vytvoření koalice států, včetně Velké Británie, Spojených států a Kanady, která by zablokování plánů MOV podpořila. V takovém případě by prý pořádání her ztratilo smysl.

„Je nesmírně politováníhodné eskalovat tuto diskuzi hrozbou bojkotu v takto předčasné fázi,“ reagoval ve čtvrtek MOV.

Čtěte více

Podle polského ministra sportu a cestovního ruchu by příští olympiádu mohlo bojkotovat až 40 zemí. Scénář, ve kterém by se akce zúčastnili ruští sportovci, už odmítly například státy v Pobaltí. Česko by se k bojkotu nepřipojilo.

Ruští sportovci na olympijských hrách nicméně nemohli soutěžit pod vlajkou své země již od roku 2016. Tehdy pořadatelé celé třetině ruského týmu nepovolili účast na základě odhalení státem organizovaného dopingu.

Olympiády se nicméně ruští atleti účastnili dále, jen na oděvu nemohli mít napsané jméno své země nebo využívat její barvy.

Po začátku únorové invaze bylo Rusku a Bělorusku odepřeno účastnit se většiny mezinárodních sportovních akcí. Národní týmy byly vyloučeny ze světových šampionátů ve fotbale nebo hokeji.

Reklama

Doporučované