Hlavní obsah

V covidové aféře našel Djokovič přítele. Ve Wimbledonu ho zdolal jen o fous

Foto: Profimedia.cz

Předchozím třem ročníkům Wimbledonu kraloval vždy Novak Djokovič. Nezakolísal ani letos, počtvrté v řadě. Soupeřem byl Australan Kyrgios.

Reklama

Svérázného výstředníka Nicka Kyrgiose neměl Novak Djokovič po léta právě v lásce. Už to ale neplatí. Právě v Australanovi našel Srb v těžké chvíli spojence. A nové přátelství nerozlomil ani výsledek jejich wimbledonského finále.

Článek

Lépe začal a první set utkání pro sebe získal Nick Kyrgios. Další tři sady už ale vedly vývoj skóre opačným směrem. Dramatickou čtvrtou sadu, a tím i celé utkání opanoval Djokovič díky výhře v tie-breaku.

Kyrgios tedy úspěšného bělehradského sběratele velkých trofejí ani tentokrát ze sedla nevyhodil, zklamání z porážky ale nesl na jeho poměry důstojně. Napomoci tomu mohla právě zlepšená kvalita vztahů mezi oběma tenisty. Jak se jejich nynější přátelství vlastně urodilo?

Nick Kyrgios se jako jediný zastal Novaka Djokoviče během jeho sporu vedeného s australskými úřady. Ty uplatnily v praxi výklad, že tenista, který neabsolvoval očkování proti covidu, prostě na Australian Open 2022 nastoupit nesmí. Předložený doklad o prodělání nemoci v uplynulých měsících sám o sobě nestačil. Navíc se rojily i spekulace o pravdivosti jeho obsahu.

„Nepustit Djokoviče hrát, to není fér řešení,“ řekl tehdy Nick Kyrgios. Celosvětová covidová epidemie stále příliš neustupovala. A Austrálie čelila šíření nemoci sadou velmi přísných opatření a nařízení. Srbský tenista Novak Djokovič jejich regulím nevyhovoval, protože nebylo očkován. Ne že by zapomněl. Nechtěl. Právě srbský tenista patřil mezi mediálně nejznámější odpůrce očkování.

Naději na start v prvním grandslamovém turnaji sezony Djokovič ztratil. Ale zase našel nového přítele. Slova vyřčená v rámci Kyrgiosovy podpory si Novak bude nejspíš pamatovat velmi přesně a velmi dlouho. Podpoří-li vás v něčem důležitém jediný chlapík, nikdy mu to nezapomenete. Na pevnosti a síle nového přátelství mezi těmito dvěma tenisty tedy nemohla nic změnit ani skutečnost, že se zrovna oni dva prokousali pavoukem až do finále na wimbledonské trávě.

Kyrgios je nejtalentovanějším hráčem, kterého jsem viděl za posledních deset let. Musí se ale podívat do zrcadla, pokud se chce stát špičkovým hráčem a vyhrávat grandslamy.
John McEnroe

Hra, sada, zápas. Je dobojováno a důstojně kráčející Djokovič gestem rozdává fanouškům srdce směřovaná do všech čtyř světových stran. Konverzuje také s královskou rodinou. „Nick se sem určitě vrátí a bude hrát znovu finále,“ věští Australanovi, že se jeho šance ještě vrátí.

Kyrgios se mezitím klátí po kurtu jako americký basketbalista nebo raper v „nepřijatelné“ červené kšiltovce. Chvíli se na všechny kolem mračí a zvedá oči v sloup, pak už ale Novaka chválí a plácá ho po zádech. „Hraje jako bůh,“ říká dokonce.

Ti dva tvoří doopravdy povedenou dvojku.

Letos 35letý Novak Djokovič vyhrál už 21 grandslamů, z toho sedmkrát dobyl Wimbledon. Zvítězil dohromady v 88 turnajích ATP. Dnes je asi nejlepším tenistou na světě.

Mladší, 27letý Australan Nick Kyrgios zatím na grandslamu vyhrál trofej za čtyřhru, letos na Australian Open. Ve finále grandslamového singlu se teď ve Wimbledonu ocitl poprvé. A zvítězil zatím jen v šesti turnajích ATP.

Přesto právě teď byl Nick jen kousíček od výhry a všichni, kdo ho viděli hrát, museli uznat, že je jedním z nejtalentovanějších tenistů světa. Jeho forhend byl smrtící. Geniální je Australan i v tom, jak na kurtu v obtížných situacích dokáže nacházet nečekaná efektivní řešení.

Bohužel pro něj do jeho charakteristiky patří i to, že v klíčových situacích mnohdy ztrácí koncentraci. Hádá se, vzteká nebo hlasitě konverzuje se svým týmem v hledišti.

Možná je to dokonce záměr, taktika. Pak ovšem velmi často nefunguje. A nic takového neplatilo ani v neděli na precizně koncentrovaného Novaka Djokoviče. Srb zůstal klidný a soustředěný jako sfinga. V kritickém tie-breaku Nicka úplně rozsekal.

Přesto si Australan nezaslouží, aby byl tenisově jakkoli zatracován. Jen se zeptejte slavných tenistů minulosti, co si o tom myslí.

John Newcombe: „Nick je výjimečný talent, ale nebije do stejného bubnu jako ostatní. Je to skutečný individualista.“

Tim Henman: „Kyrgios je bavič a bude hrát tenis, kterého je schopen. Dokáže porazit každého, protože je vážně talentovaný. Je však trochu jiný a říká, co si myslí.“

John McEnroe: „Kyrgios je nejtalentovanějším hráčem, kterého jsem viděl za posledních deset let. Musí se ale podívat do zrcadla, pokud se chce stát špičkovým hráčem a vyhrávat grandslamy.“

Podívejte se také: Vítězné Češky ve finále Wimbledonu

Je to tak a platí to dvojnásob, když to říká takový rebel, jakým býval na kurtech právě McEnroe. Kyrgios je prostě kontroverzní hráč, jenž podle magazínu Tennishead dostal za své temperamentní chování na kurtu více pokut než kterýkoli jiný tenista v historii ATP. V jeho bohatém repertoáru jsou nadávky, rozbíjení raket, urážky, slovní přestřelky s davem, rozhodčími i protivníky.

Pokud jste sledovali wimbledonské finále 2022, určitě jste si toho všimli také. Ale těchto excesů bylo mnohem méně než obyčejně. Také u Nicka Kyrgiose platí, že čím jde výš, tím se víc ovládá. Když se v tom ještě zdokonalí, třeba už brzy nebude jen nejtalentovanějším, ale také nejlepším hráčem světa.

Ale pozor, i pro Djokoviče tohle byl výjimečný turnaj ve výjimečném roce. V jeden okamžik to vypadalo na jeho konec. Srb se v covidové rétorice vymezil natolik, že mu začal hrozit i globální zákaz účasti. Tlaky s tím spojené ho musely rozhodit. Posléze se situace uklidnila a Srb dostal prostor ukázat svou obrovskou vnitřní sílu. Po neúčasti na Australian Open skončil jako poražený finalista French Open a teď znovu vystoupal až do finálového boje o trofej, tentokrát na londýnské trávě.

Reklama

Doporučované