Hlavní obsah

Vypadalo to na průšvih. Pak Miculyčová zabrala a Češi se učí, co to je BMX

Foto: Jan Brychta, Seznam Zprávy

Iveta Miculyčová se zlatou medailí v mnichovském Olympijském parku.

Reklama

Mladičká Iveta Miculyčová vybojovala zlatou medaili v BMX Freestyle Park. Je to dosud největší český úspěch disciplíny, která už prorazila loni na olympijské hry v Tokiu a bude se konat i za dva roky v Paříži.

Článek

Medaile Miculyčové je prvním českým zlatem v Mnichově a parta kolem BMX je tak rázem kandidátem na jednu z nejúspěšnějších českých výprav na evropské miniolympiádě. Kolega české závodnice Tomáš Bean totiž v sobotu skončil hned pod pódiem na čtvrtém místě.

Sport, který začínal v 60. letech v Kalifornii, se dnes rozšířil prakticky do celého světa a patří k nejoblíbenějším olympijským sportům mezi mladými a zažívá dnes prudký rozvoj.

Od 16leté Ivety Miculyčové nejcennější kov určitě nikdo nečekal, byť patří k talentovaným jezdkyním. A cesta k němu, alespoň tady v Mnichově, vůbec nebyla hladká. Na velký úspěch to zpočátku nevypadalo. Spíš na průšvih.

Češka totiž hned v první kvalifikační jízdě velmi nepříjemně upadla, když v prudkém sjezdu letěla přes řídítka. „První jízda šla hladce, dokud nepřišel pád. Bylo to velmi bolestivé, ale chtěla jsem pokračovat. Druhou jízdu jsem nakonec úspěšně zvládla a postoupila do finále. Mám z toho ohromnou radost, doufám, že se budu ve finále cítit líp…“ uvedla česká závodnice.

Do finále postoupila ze sedmého místa a nečekalo ji nic snadného. Nejprve se musela po těžkém pádu dát pořádně dohromady. Zatejpovat a zaledovat stehno, do kterého ji uhodila řídítka. Vzít si prášek na bolest. Při tréninku před finále pak smůla pokračovala, když špatně došlápla a znovu dala zabrat zraněnému stehnu. Rychle musela na masáž, další ledování…

K tomu měla silné soupeřky. Olympijskou vítězku z Tokia Britku Charlotte Worthingtonovou a bronzovou Švýcarku Nikitu Ducarrozovou.

Možná, že ten pád v kvalifikaci ale nakonec i pomohl. Miculyčová se zbavila stresu a na trati s rampami v Olympijském parku se jí vydařila hned první jízda, za kterou dostala rovných 80 bodů. Předvedla 11 triků a ve dvoukolové soutěži, v níž se započítává lepší z jízd, si vytvořila dobrou výchozí pozici pro konečný výsledek. Pak už jen čekala, zda ji nepřekoná některá další závodnice.

Nestalo se, obě favoritky ve finálových jízdách upadly, předčasně skončily před uplynutím limitu 60 sekund a zůstaly za medailovými pozicemi. Iveta se tak mohla radovat ze senzačního zlata. Stříbro získala domácí Němka Kim Lea Müllerová, bronz Francouzka Laury Perezová.

Už po dvou letech zlato

„Z prvního místa jsem opravdu nadšená, vůbec jsem to po pádu v kvalifikaci nečekala. Je to velká euforie, nevím, co víc k tomu dodat,“ řekla nová mistryně Evropy.

Adrenalinový sport dělá teprve dva roky, ale už předtím dostala dobré základy v dívčím fotbalu. Byla dokonce v reprezentaci starších žákyň. Pak si ale doma v Kostelci nad Orlicí zkusila BMX při otevírání tamního skateparku. Seznámila se tam s Tomášem Beranem a překážková dráha jí učarovala.

Rychle se začala zlepšovat. Loni na mistrovství republiky skočila jako první česká freestylistka těžký trik backflip.

Lákadlem pro ni, ale i další stovky jezdců po celém světě je, že se BMX Freestyle dostal mezi olympijské sporty. Je to disciplína, která nevyžaduje nic moc mimořádného. Provozuje se ve skateparcích na rampách různého typu, lavicích, plošinách, zábradlích a dalších překážkách. Záleží jenom na představivosti jezdce, jak využije rozestavění překážek a návaznost mezi nimi. Rozhodčí hodnotí nejen složitost a kvalitu provedení triků, ale také originalitu jízdy, která se musí vejít do určeného časového limitu.

„Je tam hodně adrenalinu, je to takové, že to neumí každý. Salto na kole nezvládne každý. Baví mě to,“ řekla pro iSport.cz dívka, kterou láká i motokros, snowboard, freestylový skútr nebo bungee jumping.

Až si užije radost z vítězství, bude se těšit na olympiádu v Paříži 2024. Nejdřív se na ni ale musí kvalifikovat a také se nezranit. Jak už sama ví, v BMX Freestyle to může přijít jako blesk z nebe.

Reklama

Doporučované