Hlavní obsah

Začala mnichovská miniolympiáda s Ondrou, Dostálem či Špotákovou

Foto: ČTK, ČTK

Tři české atletické naděje pro Mnichov – zleva Diana Mezuliániková, Nikoleta Jíchová a Kristiina Mäki.

Reklama

Nejlepší tyčkař světa Armand Duplantis, cyklistický superuniverzál Tom Pidcock, ale také Češi Adam Ondra, Josef Dostál nebo Barbora Špotáková se představí na ojedinělém mistrovství Evropy v Mnichově v 9 olympijských sportech.

Článek

Mnichov si připomíná 50 let od olympiády v roce 1972 výjimečnou akcí, jakýmsi společným ME několika sportů. Ty od 11. do 21. srpna zaplaví bavorskou metropoli.

Multisportovní turnaj se koná čtyři roky po inauguračním ročníku, který společně pořádal Berlín a Glasgow, a zahrnuje atletiku, cyklistiku (dráhu, silnici, MTB a BMX freestyle), gymnastiku, kanoistiku, plážový volejbal, sportovní lezení, stolní tenis, triatlon a veslování.

Pořadatelé se pokoušejí o jakýsi návrat ke staré dobré olympijské atmosféře. Většímu propojení sportovců, diváků a celého města. Některé disciplíny se proto budou konat přímo v mnichovském centru.

Kromě již zmíněného Švéda Duplantise a Brita Pidcocka se tu představí i další zlatí medailisté z Tokia 2021 – například královna skoku dalekého, Němka Malaika Mihambová, norské hvězdy plážového volejbalu Anders Mol a Christian Sorum nebo slovinský fenomén sportovního lezení Janja Garnbretová. Také novopečený mistr světa v desetiboji, Francouz Kévin Mayer, a 800 m si vyzkouší nově korunovaný mistr světa na 1 500 metrů Jake Wightman z Velké Británie.

Tito skvělí šampioni budou součástí 4 700 sportovců asi 50 národů a budou soutěžit o 177 evropských titulů v celkem 12 disciplínách. Budou mezi nimi i české hvězdy.

Nejpočetnější jsou atleti a atletky – 54. Kromě Špotákové i její oštěpařská kolegyně Nikola Ogrodníková, bronzový v oštěpu na MS v Eugene Jakub Vadlejch nebo mílařky Kristiina Mäki a Diana Mezuliániková.

Představí se i čerstvý mistr světa v rychlostní kanoistice Josef Dostál, ale místo 500 a 1 000 m na singlkajaku pojede na čtyřkajaku a také v netradiční disciplíně na 5 000 metrů, která se jezdí s hromadným startem. „V dospělých jsem ji ještě nejel, je to kontaktní závod, tak uvidím, koho píchnu do žeber, koho ohodím nebo kdo naopak zprasí mě,“ řekl Dostál podle serveru Sport.cz.

Už dlouho se na Mnichov těšil i Adam Ondra, který bude bojovat o medaile o víkendu v boulderingu a lezení na obtížnost a potom za pár dní i v kombinaci obou disciplín. Málem z účasti vypadl kvůli covidu, ale už by měl být zase v plné síle. „Do Mnichova se opravdu těším díky mimořádné atmosféře. Nepolezeme v žádné hale, ale v otevřeném prostoru v centru města na náměstí Königsplatz,“ říkal Seznam Zprávám. Ve čtvrtek celkem jasně postoupil do sobotního semifinále boulderingu.

Mimochodem, v rychlostním závodě v lezení se čeká další světový rekord od fenomenální Polky Aleksandry Miroslawové, která letos vyhrála tři rychlostní závody Světového poháru a vytvořila tři po sobě jdoucí světové rekordy.

K vrcholům bude určitě patřit i soutěž triatlonistů včetně populárních smíšených štafet, vše v olympijském parku a okolí.

Reklama

Související témata:
Halové mistrovství Evropy v atletice

Doporučované