Hlavní obsah

Mlčení jako nejsilnější gesto. Íránští fotbalisté podpořili protesty

Foto: Profimedia.cz

Íránský fotbalový tým si před zápasem s Anglií vyslechl svou národní hymnu. Ani jeden z hráčů nezpíval.

Reklama

Íránské fotbalové mužstvo čelilo kritice za to, že se dost jasně nevymezilo vůči íránskému režimu. Podporu protestujícím nakonec dalo jasně najevo krátce před pondělním prvním zápasem. Zda hráče čeká postih, zůstává otázkou.

Článek

Když v pondělí katarským stadionem Khalifa začala znít íránská hymna, fotbalový tým této země semkl rty. Místo toho, aby jeho hráči zpívali, všichni do jednoho sveřepě mlčeli. Íránští fanoušci na tribunách hudbu mezitím doprovázeli bučením.

Účast íránského týmu na mistrovství světa ve fotbale v Kataru silně poznamenaly rozsáhlé protivládní protesty, které v Íránu rozpoutalo úmrtí dvaadvacetileté Kurdky Mahsá Amíníové, která zemřela krátce poté, co byla zatčena tamní mravnostní policií. Protesty se rychle rozšířily po celé zemi. Zemřely při nich stovky lidí.

Na stranu protestujících se od začátku nepokojů postavila celá řada slavných osobností, a to jak z Íránu, tak ze zahraničí. V pondělí se k nim přidal i íránský fotbalový tým, který doposud fanoušci kritizovali za to, že se dost jasně nevymezil proti íránskému režimu, jenž má na svědomí násilné potlačování protestů v zemi.

Před odjezdem do Kataru se fotbalisté nadto setkali s íránským prezidentem Ebrahimem Raísím. Na sociálních sítích krátce nato začala kolovat fotografie, kde se jeden z fotbalistů prezidentovi klaní. Od fanoušků na sociálních sítích i v ulicích si za to tým vyslechl ostrou kritiku, upozorňuje server Arab News.

Mlčením během národní hymny se fotbalisté jasně distancovali od íránské vlády a dali najevo, že stojí na straně protestujících. Kapitán íránského týmu Ehsan Hajsafi také den před zápasem v rozhovoru řekl, že stojí na straně íránského lidu a soucítí s rodinami těch, kteří během protestů zemřeli.

Státní televize záběry neodvysílala

Zpívat národní hymnu nedávno odmítli také íránští basketbalisté, hráči plážového fotbalu nebo vodního póla. Podle serveru Al-Džazíra je ovšem mlčení íránských fotbalistů během jedné z nejsledovanějších sportovních událostí dosud nejodvážnějším gestem, ke kterému se tamní sportovci odhodlali.

Podporu protestujícím vyjádřili také íránští fotbaloví fanoušci, kteří do Kataru přijeli na sportovní utkání. Když hrála jejich národní hymna, bučeli nebo provolávali jméno bývalého íránského fotbalisty Aliho Karimiho, který se stal hlasitým podporovatelem probíhajících protestů.

Další drželi cedule s heslem „Žena, život, svoboda“, které zní během protestů íránskými ulicemi. „Svoboda pro Írán. Přestaňte zabíjet děti na ulicích!“ skandovala další z fanynek.

„Všichni jsme smutní, protože v Íránu zabíjejí naše lidi, ale všichni jsme hrdí na náš tým, protože nezpíval národní hymnu - protože to není naše národní hymna, ale jen hymna režimu,“ uvedl jeden z íránských fanoušků, který se mistrovství světa v Kataru účastnil.

Jak se íránská vláda k situaci postaví a zda se rozhodne fotbalový tým potrestat, zůstává nejasné. Gesto íránských fotbalistů jí je ovšem nejspíše velkým trnem v oku. Fotbal je v Íránu jedním z vůbec nejsledovanějších a nejoblíbenějších sportů. Jak píše deník The Guardian, tamní školy byly dnes dokonce zavřené, aby Íránci mohli sledovat zápas.

Tomu, že mají íránské úřady z jejich dosahu strach, napovídá i fakt, že se íránská státní televize nakonec rozhodla předzápasové záběry mlčících fotbalistů neodvysílat. O gestu íránských fotbalistů se nezmínila ani provládní tisková agentura Fars, která jinak utkání podrobně sledovala.

Více o zápase mezi Anglií a Íránem

Druhý zápas na MS v Kataru a zahajovací utkání skupiny B na mezinárodním stadionu Khalifa sportovně sliboval zajímavý střet. Politicky to mohl být výbuch.

Fanoušci jim radili, ať nikam nejezdí

Fotbalový tým je v Íránu běžně zdrojem národní hrdosti. Poté, co zemi zachvátily rozsáhlé protesty, ovšem mnozí namítali, že by bylo lepší, kdyby tým na mistrovství světa v Kataru vůbec nejezdil.

„Mohli by odmítnout účast na mistrovství světa nebo dokonce odmítnout hrát, pokud by byli nuceni jet, aby ukázali, že jsou součástí národa, aby projevili solidaritu s matkami v Íránu, jejichž děti byly (během protestů) zabity režimem,“ uvedla před zápasem čtyřiadvacetiletá studentka Elmira.

„FIFA neměla tým zařadit kvůli protestům v Íránu a porušování lidských práv ze strany režimu. To se nestalo, takže pak tým neměl jet, aby projevil solidaritu s protestujícími,“ souhlasí sedmnáctiletá studentka Setareh.

Zápas navíc přišel krátce poté, co se začaly šířit zprávy o tom, že íránské bezpečnostní složky v některých oblastech střílely do protestujících.

Na sociálních sítích se v pondělí objevilo několik videí, na kterých byli zachyceni lidé, již prchají před střelbou íránských bezpečnostních složek. Na záběrech z Kurdy obývaného města Džavánrúd bylo vidět, jak se lidé skrývají za zdí, ošetřují zraněného muže a snaží se dostat k tělu mrtvého demonstranta na ulici, píše Reuters. Exilová organizace ochránců lidských práv Hengaw dnes sdílela video, které zachycuje vyslání bezpečnostních složek do kurdských měst Mahábád a Búkán. Agentura Reuters píše, že pravost videí nebyla schopna ověřit.

Podle organizace HRANA, která monitoruje dodržování lidských práv v Íránu, od začátku protestů k sobotnímu dni zemřelo 410 lidí, z toho 58 nezletilých. Nejmladšímu z nich bylo osm let.

„I oni milovali fotbal, ale zabila je Islámská republika,“ stálo v příspěvcích s fotografiemi zemřelých dětí, které Íránci sdíleli na sociálních sítích. Fotbalový tým v nich fanoušci prosili, aby se v Kataru postavil na stranu protestujících.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované