Hlavní obsah

Fitness centra měla jen 23 nakažených za půl roku. Přesto je vláda zavírá

Rozhovor s prezidentkou České komory fitness Janou Havrdovou o aktuálním stavu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Od pátku 18. prosince nezbývá Čechům nic jiného než cvičit doma. Jinde to, alespoň v amatérské podobě, nebude možné. Všechna sportoviště opět zavírají, kompenzace jim přitom pomůžou jen s pětinou nákladů.

Článek

V pondělí odpoledne po jednání tripartity premiér Andrej Babiš slíbil pro všechny znovu uzavřené provozy stoprocentní kompenzaci nákladů od státu, výsledek jednání vlády byl ale večer jiný. Česká komora fitness si zpracovala průzkum, podle kterého kompenzace nepokryjí víc než pětinu nákladů u většiny provozovatelů fitness center, bazénů, jógových či tanečních studií.

Podle prezidentky České komory fitness se na tom nic nemění ani po včerejších drobných změnách.

„Pro 75 procent našich respondentů kompenzační programy pomohly s 20 procenty nákladů, takže ta pomoc, ať z úst vládních činitelů zaznívá jakkoliv, pro nás je velice neefektivní, 80 procent nákladů jde za provozovateli. A to je opravdu moc, když vezmeme, že je to druhá vlna a jdeme do třetího lockdownu a není žádné světlo na konci tunelu. Kompenzační systém je pro nás neefektivní a těžko akceptovatelný,“ řekla v rozhovoru pro SZ Byznys Jana Havrdová.

Některým malým provozovatelům se tak nevyplatilo otevřít ani s opatřeními na stupni 3 systému PES. „Čárou přes rozpočet“ pro sportoviště byla i povinnost nošení roušek při cvičení.

Kvůli rouškám cvičila maximálně třetina lidí

„Pro malá studia, jógová či pilates je skoro výhodnější mít zavřeno, protože s tím omezením kapacity na metry čtvereční a odstupy se pro ně nevyplatí otevírat. Pro nás je velký problém i to, že se ve třetím stupni muselo cvičit s rouškou, to byla překvapivá informace. Pokud se při cvičení mají nosit roušky, tak nám klesá návštěvnost na 20 až 30 procent normálu,“ dodává prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Pro sportoviště budou od pátku, na rozdíl od obchodů, platit pravidla pro stupeň 4 systému PES. Fitness sektor se přitom brání, že prokázané případy nákazy byly jen v nižších jednotkách, a upozorňuje na nenahraditelný přínos pro zdraví.

„I data ÚZIS ukazují, že od poloviny března do poloviny října je v našem systému evidováno 23 osob nakažených ve fitness centrech. Evropské studie také říkají, že úroveň nákazy ve fitness centrech je velice nízká. Speciálně sektor pravidelné fyzické aktivity je přitom nesmírně přínosný pro zdraví lidí a jejich kondici, imunitu, tento sektor naopak může v těžké situaci pomoci a je jako jeden z prvních uzavírán,“ upozorňuje Havrdová.

Alespoň o změně v kompenzacích chce prezidentka České komory fitness s ministrem Havlíčkem jednat ještě před Vánoci. 10 procent provozovatelů fitness center totiž už své podnikání ukončilo a minimálně podobnému množství konec ještě hrozí. Zejména provozovatelé bazénů nebo tenisových hal mají totiž obří fixní náklady, které běží dál.

Pravidla by měla umožňovat podnikatelům pracovat

Z dlouhodobého hlediska by bylo podle Havrdové nejlepší nastavit pro podnikatelské prostředí takové podmínky, aby mohlo pokračovat dál i za určitých opatření, nejhorší je totiž právě zákaz provozu.

„Pojďme chránit rizikové skupiny a pojďme nastavit taková pravidla, aby provozovatelé a podnikatelé mohli nějakým způsobem fungovat, protože vždy je lepší, když můžete nějakým způsobem svou práci dělat, než když budete ze systému státu čerpat peníze. Pokud musíme mít zavřeno, tak opravdu potřebujeme být nějak finančně podpořeni, aby se to dalo přežít a podnikání se neukončovala,“ dodává Jana Havrdová.

Na sportovištích tak lze podle ní bez větších komplikací dodržovat omezení kapacity, limity na skupinové lekce nebo odstupy. Umí si představit i povinnost antigenních testů. Naopak jako velmi problematické vnímá roušky při sportování.

„Roušky pro cvičení jsou samostatné téma. My si myslíme, že je to absolutní nesmysl. Rouška k tomu, aby člověk mohl správně cvičit, jednoznačně nepatří, ale je to věc, přes kterou, zdá se, v tuto chvíli nejede vlak. Zejména kvůli rouškám ale neotevřelo 20 procent provozovatelů fitness center,“ upozorňuje na situaci v oboru Jana Havrdová.

Reklama

Související témata:

Doporučované