Hlavní obsah

Sportovci i slovenský prezident, i těm léčili kyčel v Plzni šetrnější metodou. Nové centrum ji otevře více lidem

V Plzni otevřeli artroskopické centrum.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalisti plzeňské Viktorie, hokejista Jakub Klepiš nebo slovenský prezident Andrej Kiska. Výčet slavných pacientů plzeňské fakultní nemocnice je poměrně dlouhý. Ti zmínění podstoupili artroskopickou operaci, konkrétně kyčelního kloubu. Lékaři jich ročně provedou zhruba 70, v budoucnu by se měl ale počet výrazně zvýšit. A díky tomu by se měla zkrátit i čekací doba.

Článek

Dosud někteří pacienti na zákrok čekali třeba i rok. Podle Petra Zemana, lékaře Kliniky ortopedie a traumatologie FN Plzeň, by to mělo být ale už výrazně méně. Důvodem je nově otevřené artroskopické centrum. To umožní navýšení artroskopických operací kyčle přibližně na dvojnásobek oproti stávajícímu stavu.

„To je kvalitativní skok směrem dopředu. Službu budeme poskytovat v rámci centra. Dnes je běžné, že je větší péče centralizovaná,“ konstatuje ředitel nemocnice Václav Šimánek a dodává, že podobné centrum je v rámci republiky unikátní. „My jsme vždy byli lídrem v rámci medicíny. Předpokládám, že tento krok bude jedním z těch, které nám zajistí určité prvenství,“ míní Šimánek.

Artroskopické operace kyčle se v Plzni provádějí od roku 2006, tedy podstatně kratší dobu než ostatní artroskopické výkony. V současnosti artroskopické operace tvoří téměř polovinu všech ortopedických operací. Odborníci takto léčí jak děti, tak i biologicky mladší pacienty v produktivním věku. Díky těmto vysoce specializovaným výkonům výrazně urychlují pacientům návrat ke sportu i do běžné denní činnosti. Invazivních výkonů obecně ubývá a jsou preferovány ke tkáním šetrnější operační metody, u kyčlí ale zatím tvoří asi jen jednu desetinu.

„Artroskopické operace kyčelního kloubu mají výhodu hlavně v miniinvazivitě. Na rozdíl od otevřených operací minimálně poškodíme měkké tkáně,“ osvětluje Petr Zeman, lékař Kliniky ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, a dodává, že obrovskou výhodou je i precizní diagnostika. Pacient si odnáší jen tři centimetrové vpichy. Jedním se dovnitř zavede nástroj s optikou a světlem, těmi dalšími nástroje, s nimiž se pracuje. Nespornou výhodou je i kratší doba rekonvalescence, namísto měsíců jsou to jen týdny.

Lékaři Kliniky ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí FN Plzeň ročně provedou více jak 1200 artroskopických zákroků.

Reklama

Doporučované