Hlavní obsah

Sportoviště byla zavřená nezákonně, provozovatelé budou chtít odškodné

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, že omezení sportovišť v souvislosti s pandemií koronaviru bylo nezákonné, podle České komory fitness navrhovatelé i další podnikatelé vítají.

Článek

Znamená pro ně určitou formu satisfakce. Nekompenzuje jim ale újmu, kterou provozy utrpěly. Individuálně tak budou zvažovat uplatnění škod vůči státu. Dnes to řekla prezidentka České komory fitness (ČKF) Jana Havrdová.

Nejvyšší správní soud dnes rozhodl, že dubnové opatření Ministerstva zdravotnictví, které v režimu tzv. pandemického zákona zakázalo provoz, respektive vstup veřejnosti do vnitřních sportovišť, bazénů či saun, bylo nezákonné. Ministerstvo podle něj náležitě neodůvodnilo konkrétní míru rizika spojeného s nařizovanou regulací ani se nezabývalo její nezbytností. Podnět k soudu podalo pět společností, které jsou členy ČKF.

„Regulovat vnitřní sportoviště je možné v režimu zákona o ochraně veřejného zdraví, avšak v tom případě tak lze učinit jen zákazem styku osob podezřelých z nákazy s ostatními osobami. Za takové osoby nelze paušálně považovat kohokoliv. Pokud by měl plošný zákaz tohoto typu být vydán, muselo by se jednat o extrémní situaci, která musí být řešena vyhlášením nouzového stavu,“ uvedl advokát Daniel Truxa, který v případu zastupoval pět členů České komory fitness.

Rozsudek padl podle Havrdové ve chvíli, kdy už jsou všechna sportoviště otevřena, k původně zamýšlenému rozvolnění opatření tedy nepomohl. „Nicméně dal všem provozovatelům jasný důkaz toho, že jejich uzavření opravdu bylo nezákonné. Věříme, že vláda již nebude tímto způsobem dále postupovat, a pokud bude nutné, aby z jakéhokoliv důvodu znovu omezovala provoz sportovišť, bazénů a saun, volila způsoby přiměřené reálné pandemické situaci a vyvarovala se plošného uzavírání bez řádného odůvodnění,“ uvedla.

Vnitřní sportoviště patřila k nejdéle uzavřeným provozům. Naposledy jim vláda fungování kvůli zhoršení epidemické situace zakázala od 18. prosince. Předtím do nich neměla veřejnost přístup od 9. října do 2. prosince. Vnitřní sportoviště mohla fungování za přísných pravidel obnovit 17. května, vláda postupně mírní režimová opatření.

„Ministerstvo se ani nepokusilo v odůvodnění opatření vyložit, proč nepřistoupilo k šetrnější formě regulace, jako je například stanovení podmínek provozu v podobě režimových opatření jako u jiných činností. Soud dále uvedl, že napříště by ministerstvo mělo jasně diferencovat aktivity a konkretizovat důvody, proč k regulaci určitého typu provozů určitým způsobem přistupuje. I v této části ale platí, že opatření bylo natolik neodůvodněné, že se jednalo o exces a bylo nutné konstatovat jeho nezákonnost,“ dodal Truxa.

Ztráty vnitřních sportovišť, bazénů a saun ČKF na začátku května odhadovala na více než pět miliard korun.

Stejné opatření resortu zdravotnictví NSS přezkoumával už dříve, když se zabýval zákazem prodeje ve večerkách, regulací lanových drah a lyžařských vleků a úpravou provozu stravovacích služeb. Opakovaně konstatoval nezákonnost, zejména kvůli chybějící opoře konkrétních opatření v zákoně, respektive kvůli nedostatečnému odůvodnění.

Reklama

Doporučované