Hlavní obsah

Sportovní oslavu míru ohrožuje jaderná hrozba. Prodej lístků na jihokorejskou olympiádu vázne

Jaderné pnutí na Korejském poloostrově ohrožuje zájem o olympiáduVideo: AP

 

Reklama

Hlavní závodiště se ale nachází jen 80 kilometrů od hranic Severní a Jižní Koreje. Nejvíce měli za lístky utratit Číňané a Japonci.

Článek

Nadcházející zimní olympijské hry se uskuteční příští rok v únoru v jihokorejském Pchjongčchangu. Lístky se začaly prodávat s ročním předstihem, nicméně za prvních pět měsíců domácí publikum skoupilo pouhých 7 procent jim určených lístků - celkem 52 tisíc. Pro Jihokorejce je přitom připraveno téměř tři čtvrtě milionu vstupenek.

Zahraniční prodej byl úspěšnější. Přesto zaostává za všemi předchozími olympiádami. Jen malý zájem o lístky projevili Číňané a Japonci, kterým ale organizátoři zamýšleli prodat největší část lístků určených pro zahraniční publikum. Malý zájem o jihokorejské zimní olympijské je nasnadě - fanoušky straší severokorejská jaderná hrozba. Hlavní závodiště se nachází jen 80 kilometrů od hranic obou Korejí.

Organizátoři se snaží situaci zachránit. Původně padly například návrhy na vytvoření interkorejského ženského družstva pro lední hokej nebo využití lyžařského střediska Masikryong v Severní Koreji. Zdá se ale, že tyto plány se nakonec nezrealizují. Přesto Jižní Korea vzkazuje té Severní, že má čas si rozmyslet, zda se her bude účastnit. A v případě, že ano, sportovci ze severu budou mít dovoleno vstoupit do země prostřednictvím demilitarizované zóny, což bude chápáno jako mírové gesto.

Vedení olympiády se ale ničeho neobává. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach v srpnu prohlásil, že žádný důvod pro bezprostřední obavy není. Řekl to však ještě před vypálením balistické rakety Severní Koreou nad Japonsko a před testem vodíkové bomby.

Reklama

Doporučované