Hlavní obsah

Sportovní šílenství: Američané během tří let prosázeli 53 miliard dolarů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V roce 2018 Spojené státy uvolnily podmínky pro sázení a Američané situace plně využili; za poslední tři roky se v zemi prosázelo 53 miliard dolarů, v přepočtu přes bilion korun.

Článek

Dne 14. května 2018 americký Nejvyšší soud umožnil každému státu činit vlastní rozhodnutí ohledně sportovních sázek. Vyřadil tak ze hry zákon o ochraně profesionálních a amatérských sportů z roku 1992, který zakazoval sportovní sázení na celostátní úrovni. Výjimku v předešlých letech mělo jen několik států.

První sázky v roce 2018 přijal stát Delaware, a „porazil“ tak New Jersey, které případ před Nejvyšší soud dostalo. Provozovatelé v New Jersey však za poslední tři roky přijali sázky v hodnotě asi 14,4 miliardy dolarů, a dostali se tak těsně za stát Nevada, který eviduje 14,5 miliardy dolarů.

Nevada sice měla v sázení několik desítek let dlouhou výhodu, v roce 2020 ji ale New Jersey každý měsíc poráželo v hodnotě uzavřených sázek. Stát se navíc stal vůbec prvním, který dosáhl na částku šest miliard dolarů a za jediný měsíc - prosinec minulého roku - si dokázal sáhnout na téměř miliardu.

Pro růst amerického sázení se podle webu The Action Network, který se sportovním sázením v USA zabývá, ukázala důležitá zejména možnost sázení přes mobilní telefon. To pomohlo v nárůstu sázek zejména v Coloradu, kde během prvních měsíců dosáhli více než jedné miliardy, či v Tennessee.

Pozornost se nyní zaměřuje na aktivitu ve státech New York, Florida, Massachusetts, Texas a Kalifornie. Pokud by tyto státy plně umožnily mobilní sázení a vůbec sázení obecně, odhaduje se, že by se roční sázky ve Spojených státech přiblížily hodnotě 25 miliard dolarů. Od roku 2018 se v zemi v přepočtu na koruny prosázel více než jeden bilion (53 miliard dolarů).

V roce 2018 Nejvyšší soud zrušil již zmiňovaný federální zákon navzdory odporu ze strany hlavních sportovních lig i Trumpovy administrativy. Důvodem k obavám o rozšiřování sportovních hazardních her byla vidina možného poškození lig, kdyby u lidí převládlo přesvědčení o tom, že výsledek her může změnit někdo, kdo na určitý výsledek vsadil velké peníze.

Sázení již tehdy ale v mnohých regionech probíhalo nelegálně a jak uvádí agentura AP, krok se dal považovat pouze za přechod do legality. Podle odhadů z roku 2018 se do sportovního sázení během následujících pěti let má zapojit 32 amerických států, dosud se jich podle The Action Network zapojilo 20 plus Washington, D.C.

Reklama

Související témata:

Doporučované