Hlavní obsah

Sportovní trable s dotacemi fotbalem nekončí. Stejný tým prošetřuje i motosport

Autoklub České republiky čelí obvinění z dotačního podvodu.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Autoklubu České republiky zmizely před dvěma lety papírově desítky tisíc členů. Policie šetří dotační podvod i špatný postup ministerstva.

Článek

Fotbal se nyní stal kvůli kauze, v níž hlavní roli hrají dosavadní šéf české kopané Miroslav Pelta a už bývalá náměstkyně Ministerstva školství Simona Kratochvílová, symbolem neprůhledného přidělování sportovních dotací. Fotbalová asociace ale není jediná, kdo čelí policejnímu vyšetřování kvůli penězům od státu.

Národní centrála proti organizovanému zločinu již několik měsíců prošetřuje i vlivný Autoklub České republiky, který stojí za největšími motoristickými akcemi v Česku. A podle zjištění Seznam Zpráv dozoruje kauzu stejný žalobce jako v případu údajných fotbalových machinací. Tedy Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Já tam vidím potenciálně dva trestné činy. Dotační podvod a hlavně také porušení povinnosti při správě cizího majetku ze strany Ministerstva školství, když nepožadovalo dotaci zpět ve chvíli, kdy vědělo, že dotace nebyly přiděleny správně,“ uvedl pro Seznam poslanec Martin Kolovratník, který kvůli případu Autoklubu dal v těchto dnech podnět nejvyššímu státnímu zástupci.

O co v kauze jde? Zjednodušeně - o nápadný úbytek členů motoristického svazu před dvěma lety. V žádostech o dotace za rok 2014 uváděl Autoklub, že sdružuje na 85 tisíc lidí. O rok později to už bylo necelých deset tisíc. A aby byl v číslech ještě větší nesoulad, tak na mezinárodním poli se chlubil dokonce 200 tisíci členy.

Přitom část dotací od Ministerstva školství závisí právě na počtu členů. Autoklub dostává každoročně okolo 90 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované