Hlavní obsah

Spory se sousedy a stahování bytů z trhu bydlení, v centru Prahy řeší negativní dopady Airbnb

Reportáž o situaci v centru Prahy kvůli Airbnb.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sousedské spory, neplacení poplatků nebo úbytek bytů pro dlouhodobé bydlení v Praze. To jsou negativní důsledky možnosti ubytování v Praze přes Airbnb a další internetové ubytovací platformy. Na problém upozorňuje hlavně Praha 1.

Článek

Airbnb funguje v Česku od roku 2009. Podle expertních analýz se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu i další ubytovací platformy.

Služby čelí kritice a snahám o regulaci, podle mnohých vedou k růstu cen nemovitostí a na chování hostů si stěžují obyvatelé zejména centra metropole. Negativní dopady sdíleného ubytování řeší hlavně Praha 1.

„Největším problémem je rušení sousedů. Využívání k trvalému bydlení na straně jedné a využívání ke krátkodobému ubytování zejména turistů není kompatibilní,“ řekl Seznamu starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

Podle Hospodářské komory pro Prahu 1 se na území městské části Praha 1 pronajímá zhruba tři tisíce bytů přes sdílené ubytování. Komora upozorňuje, že ne všichni pronajímatelé odvádějí poplatky.

„Pouze jedna třetina poskytovatelů tohoto sdíleného ubytování je řádně registrována, odvádí daně a poplatky. Dvě třetiny se pohybují v zóně šedé ekonomiky. Z pohledu Hospodářské komory existuje jednoduché řešení, a to je jasná identifikace poskytovatele tohoto sdíleného ubytování,“ popisuje problém s dodržováním pravidel místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Marek Beneš.

Pražský magistrát o problémech ví, upozorňuje ale, že se problematika týká i jiných ubytovacích platforem a ne pouze Airbnb. Konkrétní čísla o bytech, které se pronajímají přes ubytovací platformy, Praha nemá. Jedním z nepříznivých dopadů je podle magistrátu stahování bytů z trhu bydlení v centru města.

„Vedeme debatu o tom, jakým způsobem má regulace probíhat. Jestli je to počet krátkodobých ubytování nebo kolik nocí může člověk v bytě přespat. Vedeme také debatu, kdy je to ještě sdílení bytu a kdy je to čisté podnikání,“ řekl k situaci v centru Prahy za pražský magistrát předseda výboru pro bydlení Pavel Zelenka.

V Praze se vloni v průměru platilo za pronájem jednotky přes Airbnb 1734 korun za den. Na lidi, kteří pronajímají byty přes Airbnb, se zaměřuje Finanční správa.

„Finanční správa má k dispozici informace o příjmech poplatníků, kteří podnikají skrze Airbnb. V případě, že se mezi těmito příjmy a částkami uvedenými v daňových přiznáních objevují rozdíly, pak tyto poplatníky obvykle oslovujeme písemnou výzvou k podání řádného nebo dodatečného přiznání,“ napsala v e-mailu Klára Křehlová za Finanční správu.

Reklama

Doporučované