Hlavní obsah

Spotteři vyčkávají na nejlepší fotografii letadla. Jak vyfotit kvalitní snímek a nedostat se do sporu s letištěm?

Spotteři vyčkávají na nejlepší fotografii letadla. Jak vyfotit kvalitní snímek a nedostat se do sporu s letištěm?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pozorování a focení letadel se mnohdy mění v celoživotní vášeň. Takzvaní spotteři vyčkávají za plotem dráhy letiště na ten nejlepší snímek. U Letiště Václava Havla v Praze jsou k tomu určena dvě místa. Jde o oficiální valy, jeden je přístupný z Kněževse a druhý ze strany od Hostivice.

Článek

Klub spotterů vznikl v roce 2013. S letištěm se vyjednaly dobré podmínky, tak aby byly spokojené obě strany. Letiště tak bere spottery na akce, které se konají uvnitř letiště, nebo také na přílety zajímavých letadel.

Spotteři musejí dodržovat určitá pravidla a v žádném případě nesmějí narušovat prostor letiště, který je vyhrazený plotem či jiným zákazem. „Občas se v Praze stane, že při přistání izraelských letadel přijede ochranka přímo od nich a snaží se legitimovat lidi, kteří jsou blízko plotu. Ale to je výjimka. Pokud člověk vyloženě nevisí na plotě nebo něco neničí, tak si nás obvykle nikdo nevšimne,“ říká spotter z Klubu letecké fotografie při letišti Praha Radek Procházka.

Fotografové už musejí místa vybírat a hledat, protože dva oficiální valy bývají plné výletníků na kolech a rodin s dětmi. Vyfotit kvalitní fotografii je jednodušší díky oficiálním dírám v plotě, určených právě pro objektiv. Takových je podél letiště okolo šedesáti.

„Někteří lidé chodí jen s notýsky a zapisují si, jaké letadlo viděli. Jiní vyhledávají kvalitní fotky a tady už je potřeba zrcadlovka a objektiv alespoň 200 mm,“ doplňuje Radek Procházka.

Jaká místa jsou pro spottery lákavá ve světě a kde se dají pořídit dokonalé fotografie, se dozvíte v rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované