Hlavní obsah

Spousta práce, málo lidí. A tak na západě Čech přibývají tisícovky zahraničních zaměstnanců

V Plzeňském kraji vzrostl meziročně počet pracovníků z ciziny o pět tisíc.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Montážní dělníci, zdravotní sestry nebo pracující na stavbě. Právě na těchto pozicích se v Plzeňském kraji nejčastěji uplatní lidé ze zahraničí. Kvůli nízké nezaměstnanosti jich výrazně přibývá.

Článek

Víc než 50 tisíc lidí ze zahraničí pracuje v tuto chvíli v Plzeňském kraji. Dál jich přibývá, jen počet pracujících z Evropské unie se v posledním roce zvedl o pět tisíc na téměř 41 tisíc na konci července. „Bez zahraničních pracovníků bychom si neporadili, ekonomice se nyní skutečně daří,” řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Obdobná situace podle něj nastala už v roce 2008, s příchodem hospodářské krize ale počet cizinců klesl víceméně na nulu. Jako první totiž firmy propouštějí agenturní zaměstnance. „Díky příznivé ekonomické situaci firmy hledají tisíce zaměstnanců, často to musí řešit tím, že hledají pracovníky v zahraničí. Nejčastěji se jedná o pozice montážních dělníků, stavebních dělníků nebo obsluhu strojů,“ vyjmenoval Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce.

V kraji ale rozhodně cizinci nepracují pouze na nekvalifikovaných pozicích. Ivo Grüner připomněl, že jen v zařízeních spadajících pod kraj pracuje 25 zdravotních sester z Ukrajiny.

Z Ukrajiny pochází také 24letý lékař Michail Vološčak, který v únoru nastoupil do sušické nemocnice, kde momentálně působí na oddělení následné péče. Situace na Ukrajině podle jeho slov není příznivá, proto nikdy nepřemýšlel o tom, že by zůstal v některé z tamních nemocnic. „Lékaři tam mají mnohonásobně menší plat než v Česku. Starší kolegové vás k ničemu nepustí, snaží se zaučovat jen své potomky, takže jsou v nemocnicích rodinné klany. A to už vůbec nemluvím o politice,“ vypráví.

Sám z lékařské rodiny nepochází a ani jeden z jeho třech sourozenců nemá s medicínou nic společného. Stejně jako on chce z Ukrajiny odejít většina jeho spolužáků. Michail si vybral Sušici podle článku, který zachytil na sociálních sítích o lékařce Lyudmile Brataščukové, jež v Sušici pracovala zhruba do poloviny minulého roku.

Ukrajinský lékař získal pracovní povolení díky programu ministerstev zdravotnictví a průmyslu. Platí rok, jednou je možné požádat o prodloužení. Poté musí složit speciální zkoušku.

Krajská pobočka úřadu práce eviduje kromě počtu pracovníků z Unie také další pracující ze třetích zemí, kteří nepotřebují pracovní povolení, například kvůli tomu, že mají v zemi trvalý pobyt. Eviduje i cizince ze zemí mimo Evropskou unii, kterým vydává pracovní povolení sama. Obě čísla oproti loňsku také vzrostla.

Nezaměstnanost v Plzeňském kraji ke konci července dosahovala pouhých dvou procent.

Reklama

Doporučované