Hlavní obsah

Správa Jeseníků se hádá s ekology. Spor o kůrovce rozsekne až ministerstvo

Foto: Archiv Společnosti přátel Jeseníků, Seznam Zprávy

Společnost přátel Jeseníků protestuje proti jakýmkoli lidským zásahům v národních přírodních rezervacích.

Reklama

Ministerstvo životního prostředí řeší spor mezi Správou CHKO Jeseníky a ekologickými organizacemi. Správa totiž udělila lesníkům výjimky v zásahu proti kůrovci ve vzácných lokalitách. Výsledky odvolání budou jasné na podzim.

Článek

Ekologická hnutí se odvolala na Ministerstvo životního prostředí ve sporu o cenné lokality v Jeseníkách. Tvrdí, že Správa CHKO Jeseníky porušila zákon, když udělila výjimky umožňující zasahovat v lesích proti kůrovci kácením nebo chemickými prostředky.

Spor se rozhořel v průběhu letoška, kdy správci oblasti udělili výjimky pro zásah v národních přírodních rezervacích Praděd, Králický Sněžník, Rejvíz a Šerák-Keprník. Ty jsou platné do prosince 2022.

Ekologickým hnutím, jako je Společnost přátel Jeseníků a Hnutí Duha Jeseníky, vadí, že stromy napadané kůrovcem se budou nejen kácet a odvětvovat, ale taky odkorňovat - tedy zbavovat kůry. V některých oblastech je povolené i použití chemických postřiků.

„Všude v národních přírodních rezervacích má příroda největší stupeň ochrany. Bojujme s kůrovcem v hospodářských lesích, ale v nejcennějších lokalitách to nechme na přirozených procesech. Mezi ně patří i činnost kůrovce,“ uvedl předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Podle něj brouk napadá hlavně staré a nemocné stromy, které po rozpadu slouží jako hnojivo pro mladé. Přirozené lesy na rozdíl od uměle vysazených podle něj kůrovec nikdy úplně nezlikviduje. Ekologové tvrdí, že správci kácením porušují zákon o ochraně přírody. Ti s tím ale nesouhlasí.

„Zákon sice něco v národních přírodních rezervacích zakazuje, ale na další stránce v zákoně najdete, za jakých podmínek lze výjimku udělit. Právě to jsme řešili správním řízení. A nutno dodat, že jsme taky stanovili, jaké oblasti jsou vzácné a kde už zasahovat nelze,“ vysvětlil vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj a zdůraznil, že se odvolaly i Lesy ČR. Ty naopak požadují větší míru zásahu.

Podobných výjimek vydala Správa v minulosti už více. Ty podle Šaje umožňovaly déletrvající a invazivnější zásahy, třeba odvoz vykácených stromů. U rezervací, o které se teď vedou spory, prý zohlednili zájmy přírody a boj proti brouku je co nejšetrnější. Například pokácené stromy se nechávají přirozeně rozložit, jiné se pouze odkorňují nastojato.

Za nutnost aktivně zasáhnout i v přirozených lesích se staví lesníci. Naopak by zasahovali častěji. „Pokud bychom nezasahovali, kůrovec se nekontrolovaně rozšíří do zdravých porostů,“ zdůvodnila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová to, proč požádali o výjimku. Těžba a asanace je totiž v národních přírodních rezervacích možná pouze v minimálním rozsahu, což podle Jouklové zabraňuje efektivní ochraně lesů.

Podle Bačíka není dřívější udělování výjimek argumentem pro povolování dalších. Za ochránci přírody stojí vedoucí katedry ekologie lesa profesor Miroslav Svoboda z České zemědělské univerzity v Praze.

„Národní přírodní rezervace jsou vyhlášeny z toho důvodu, aby se zabránilo jakýmkoli zásahům člověka. Asanací se naruší ekosystém. Lesy ČR uvádějí důvod, že se zásahem snaží ochránit hospodářské lesy před vlivem kůrovce z rezervace. To je lichý argument. Rezervace by totiž měla mít nějaké ochranné pásmo kolem sebe, kde se budou zásahy vykonávat, a které hospodářské lesy ochrání před vlivem rezervace a naopak,“ řekl Svoboda.

Šaj uznává, že někde jsou ochranná pásma řešením, je ale přesvědčený, že jejich zavedení konkrétně kolem národních přírodních rezervací v Jeseníkách není možné. „Na rozdíl třeba od Šumavy jsou rezervace v Jeseníkách malé. Nemůžeme na jedné straně vesnice nezasahovat a tři metry vedle, kde je hospodářský les, zasahovat maximálně. Přechodová pásma na malé ploše nefungují,“ reagoval.

Ministerstvo životního prostředí teď posuzuje několik námitek ekologů. Ti je podali postupně v červnu a červenci. Resort má vždy na rozhodnutí tři měsíce. „Posuzuje se zjištěný skutkový stav a přezkoumává se, zda-li je vydané rozhodnutí a postup prvoinstančního orgánu v souladu s právními předpisy. Zejména správním řádem a zákonem o ochraně přírody a krajiny,“ konstatoval mluvčí resortu Ondřej Charvát.

Ochránci přírody v Jeseníkách už loni podobné řízení iniciovali a částečně uspěli. Správa poté musela šířeji vysvětlit, proč byly podle ní zásahy nutné. Boj s kůrovcem tak mohl pokračovat.

Ekologové dlouhodobě upozorňují, že do přírody nešetrně zasahují správy i jiných vzácných lokalit po celém Česku.

Reklama

Doporučované