Hlavní obsah

Správce H-Systemu podá trestní oznámení na Smetku a lidi z družstva Svatopluk

Foto: Profimedia.cz

Klienti zkrachovalého H-Systemu na archivním snímku.

Reklama

Josef Monsport, konkurzní správce v kauze H-System, začal shromažďovat podklady pro trestní oznámení kvůli údajným pomluvám a křivým obviněním, která podle jeho mínění zaznívají od představitelů Stavebního bytového družstva Svatopluk a od hlavního strůjce zkrachovalého projektu levného bydlení Petra Smetky.

Článek

Podle oznámení, které Monsport poslal Seznamu, se jeho trestní oznámení bude týkat také senátora Jiřího Čunka, který má ke Smetkovi blízko.

„I přes ústní dohodu o neútočení z poslední schůzky za účasti vládních činitelů protistrana po několika dnech opět obnovila svoji kampaň. Míra nepravd, dezinformací a lží o údajných prodejích z konkurzu pod cenou, šířených některými představiteli SBD Svatopluk, tichým společníkem odsouzeným P. Smetkou a s nimi ideově spřízněným senátorem J. Čunkem již přesáhla únosnou míru. A k tomu dále nelze mlčet,“ píše Monsport v prohlášení.

Reportéři Seznamu o kauze H-System:

Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Monsport se domnívá, že důvodem údajné dezinformační kampaně z posledních dnů může být snaha druhé strany si vylepšit pozici před řízením u Ústavního soudu.

K tomuto soudu se družstvo Svatopluk obrací poté, co nedávno Nejvyšší soud nařídil vystěhování zhruba padesátky rodin z Horoměřic u Prahy z domů, které původně měly vyrůst v rámci H-Systemu, ale po jeho krachu se členové družstva rozhodli dostavět domy svépomocí. Podle pravomocných verdiktů soudu to ale neudělali správně tak, aby nebyli poškozeni ostatní oběti pádu H-Systemu.

Mediátorem ve sporu mezi konkurzních správcem a družstvem Svatopluk se stal premiér Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované