Hlavní obsah

Správce Monsport: Klienty H-Systemu nebudeme hned po lhůtě unáhleně vystěhovávat

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Reklama

Po uplynutí měsíční lhůty k vystěhování lidí z domů v Horoměřicích neplánuje konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport přistoupit k unáhleným a překotným krokům. Obyvatele domů opětovně vyzývá, aby ho kontaktovali.

Článek

Správce Josef Monsport to uvedl ve čtvrtek v prohlášení, které zaslal redakcím. Neplánuje prý bývalé klienty H-Systemu hned po lhůtě vystěhovávat.

„Nebudeme činit žádné překotné ani unáhlené kroky po dni 23. 8. 2018, tedy po uplynutí měsíční lhůty stanovené v rozsudku Nejvyššího soudu, což je avizováno od počátku komunikace s médii, a domníváme se, že tento náš postoj zanikl,“ uvedl Monsport v prohlášení, pod kterým jsou podepsaní ještě zástupkyně správce Iva Fialová Ištvánková a předseda věřitelského výboru Petr Pavel.

Úterní reakce Horoměřických na rozsudek.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

V dané situaci hodlají postupovat uvážlivě.

Správci i předseda věřitelského výboru jsou připraveni s jednotlivými občany, kteří obývají bytové domy v Horoměřicích, jednat o dalším postupu. Nutné je dodržet pravidla konkurzního řízení, zdůraznili.

Opětovně vyzvali obyvatele domů, aby se spojili se správci a začali konstruktivně jednat o řešení nastalého stavu. „Situaci nevyřeší komunikace přes média a ani neochota komunikovat či mlčení, takovéto postoje by vedly ke zbytečnému vyhrocení situace,“ uvedli.

Nejvyšší soud tento týden rozhodl, že lidé sdružení v družstvu Svatopluk musí do jednoho měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Týká se to téměř 60 rodin. Družstvo podá příští týden stížnost k Ústavnímu soudu.

V pondělí se čeká jednání s konkurzním správcem, jehož zprostředkovatelem bude premiér Andrej Babiš (ANO). V úterý chce o kauze hovořit prezident Miloš Zeman s předsedy Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem.

Možnosti pomoci zjišťuje i Středočeský kraj. Poškozených v kauze H-System je ale dohromady více než tisíc, po pádu H-Systemu v roce 1997 přišli dohromady o miliardu korun.

Reklama

Doporučované