Hlavní obsah

Správci chtějí na Šumavě zakládat požáry, starostové jsou proti

Ilustrační foto.

Reklama

Starostové se obávají, že případný požár by se mohl rozšířit na suché a kůrovcem poškozené lesy.

Článek

Národní park Šumava má pomoci obnovit úmyslně založené požáry. Píše se to v připravovaném dokumentu Správy šumavského parku, na který upozornil deník MF Dnes.

Podle vědců je občasný požár v přírodě žádoucí, na spáleniště se například vrací rozmanité druhy hmyzu.

„Spontánní zahoření je považováno za součást přírodního procesu a je omezováno tak, aby zabránilo ohrožení zdraví, života osob a nestátního majetku. Aplikuje se jednorázový řízený požárový management pro některé typy biotopů jako simulace přírodního požáru,“ cituje deník z připravovaného dokumentu.

Starostové se ale obávají, že by se oheň mohl vymknout kontrole. „Na Šumavě je problém s průjezdností cest, nedostatkem vody a uschlými lesy. Ve chvíli, kdy se oheň rozšíří, nikdo to nezastaví,“ řekl listu starosta Modravy Antonín Schubert.

Ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený uklidňuje, že přímo les ochranáři zapalovat nechtějí. „Uvažujeme pouze o případném řízeném vypalování vřesovišť, protože vřesové porosty se v podstatě nedají jinak dlouhodobě udržovat. A zachování vřesoviště je důležité pro druhovou rozmanitost území – jsou s ním spojeny určité druhy hmyzu, které potřebujeme v území zachovat,“ řekl Hubený.

Reklama

Související témata:

Doporučované