Hlavní obsah

Spravedlnost není v pořádku, v zahraničí se nám smějí. Ptali jsme se, proč nespokojení lidé zaplnili náměstí

„Před třiceti lety jsem zvonil klíči, už nejsem lhostejný k tomu, co se děje.“ Ptali jsme se demonstrantů, proč přišli protestovat.Video: Jana Lipská, Jan Pospíšil, Tomáš Svoboda

 

Reklama

Už potřetí v řadě se na Staroměstském náměstí sešly tisíce demonstrantů, aby vyjádřili svoji nespokojenost s výměnou ministrů v resortu spravedlnosti a s osobou trestně stíhaného premiéra. Ptali jsme se, proč přišli demonstrovat.

Článek

Staroměstské náměstí bylo při pohledu z věže Staroměstské radnice zaplněné více než během minulé demonstrace. Podle odhadů organizátorů přišlo asi dvacet tisíc lidí. Znovu chtěli vyjádřit nesouhlas s novou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. Vadí jim také trestně stíhaný premiér Andrej Babiš, který si podle některých dosazuje lidi, kam potřebuje.

Seznam se přímo na náměstí některých demonstrantů zeptal, co právě je na protest přivedlo. „Vadí mi propojení Benešové s Hradem,“ řekl jeden z demonstrantů. „Spravedlnosti tady není v pořádku,” odpověděl další. Lidé v odpovědích často zmiňovali i svůj strach o demokracii. „Před třiceti lety jsem zvonil klíči, už nejsem lhostejný k tomu, co se děje,” uvedl pro Seznam další z protestujících. Na Staroměstské náměstí zamířili vyjádřit nesouhlas nejen starší lidé, ale i mladí.

„Známí ze zahraničí se nám smějí, to je to nejhorší, co může být. Máme tu vládu jednoho muže,” myslí si pak dokumentarista a cestovatel Libor Špaček. Politika je podle něj dnes už propojená chobotnice jednoho muže, která ovládá vše. „Proto je potřeba tu být a ukázat, že se nebojíme,“ dodal dokumentarista Špaček.

Na naše otázky odpovídal i dokumentarista Libor Špaček.Video: Jana Lipská, Jan Pospíšil

Pravidelné demonstrace pořádá spolek Milion chvilek, který vyzývá i k podpisu petice za odstoupení Andreje Babiše. Zatím ji podepsalo přes 340 tisíc lidí – za cíl si spolek stanovil milion podpisů.

Další demonstrace je svolána na příští týden. Tentokrát bude v úterý 21. května. Po třech demonstracích, které „zaplnily Staromák“, se organizátoři rozhodli svolat následující akci na Václavské náměstí. Protestuje se nejenom v Praze, ale také v desítkách dalších českých měst.

Reklama

Doporučované