Hlavní obsah

Spravedlnost pro George Floyda, vyzývají i slavní sportovci

Foto: Profimedia.cz

Sportovci podpořili protesty proti policejní brutalitě a rasismu, které vyvolala smrt George Floyda.

Reklama

USA žijí protesty vyvolané smrtí Afroameričana George Floyda. Tisíce lidí vyšly do ulic a vyjádřily nesouhlas s rasovou segregací a policejní brutalitou. Veřejně se do protestu zapojilo i několik hvězd ze sportovního světa.

Článek

Video, které vyvolalo vlnu nevole, vyobrazuje policistu klečícího na krku Afroameričana George Floyda. Šestačtyřicetiletý muž byl přitom spoutaný, nemohl se hýbat a několikrát policistu prosil, že nemůže dýchat, a že ho tímto způsobem zabije.

Policista Derek Chauvin ale na jeho prosbu nereagoval a několik minut mu dál klečel na krku. George Floyd nakonec, dle odborníků, kombinací následku nepřiměřené agrese ze strany policisty a možných zdravotních problémů, pár hodin poté v nemocnici zemřel. Video se rychle začalo šířit po sociálních sítích a vyvolalo vlnu protestů v desítkách amerických měst.

Protestující, kteří se spojují heslem „spravedlnost pro George Floyda“, podpořila i řada hvězd sportovního odvětví. Soustrast rodině a zároveň nesouhlas s rasovou segregací a policejní brutalitou vyjádřili jak sportovci v USA, tak i v Evropě a jinde po světě.

Mezi prvními byli basketbalisté kanadsko-americké NBA. Veřejně se vyjádřil LeBron James, hráč Los Angeles Lakers a jedna z největších hvězd ligy. Na sociálních sítích se ptal, proč Amerika nemiluje i Afroameričany a zdůraznil, že k lidem tmavé pleti se národ nechová rovnocenně.

Slovy „Opravdu nevím, jak vyjádřit, co cítím. Ale jedno vím určitě, čeho je moc, toho je příliš. Je čas na změnu!“ reagoval na smrt George Floyda Giannis Antetokounmpo, nejužitečnější hráč NBA v minulém roce.

Právě hráči basketbalové NBA přitom boj proti rasismu a policejní brutalitě podpořili již v roce 2014. Tehdy tragicky zemřel po nepřiměřeném zásahu policistů Afroameričan Eric Garner. Při zatýkání ho jeden ze strážců zákona škrtil tak dlouho, až ztratil vědomí.

Garner přitom hned jedenáctkrát policisty, stejně jako George Floyd, prosil, že nemůže dýchat. Věta „I can't breathe“, v překladu „Nemůžu dýchat“, se tehdy stala symbolem protestu proti nepřiměřené agresivitě ze strany policie.

Foto: Profimedia.cz

Podpora hráčů NBA v boji proti rasismu a policejní brutalitě v roce 2014. (na fotografii LeBron James)

Ostře se proti chování policistů při zatčení George Floyda vyjádřil Evander Kane, hokejista San Jose Sharks a spoluhráč českého útočníka Tomáše Hertla. „Z toho se mi k***a vaří krev v žilách. Všichni čtyři strážníci musí být odsouzeni na doživotí a i tak to bude málo,“ nechal se slyšet na sociálních sítích.

Vyjádření Evandera Kane následně podpořila i samotná organizace San Jose Sharks. „V naší společnosti není pro rasismus místo. Tleskáme Evanderovi za jeho reakci. Podobné případy se stávají moc často. Všichni musíme najít způsob, jak se chovat lépe,“ komentoval slova svého hráče majitel organizace Hasso Plattner.

Masové protesty v USA se silně dotkly i okolního světa. Smrt George Floyda znovu probudila debatu o rasismu i v Evropě. V nedělním zápase německé Bundesligy mezi Paderbornem a Borussií Dortmund vstřelil Jadon Sancho svůj první hattrick v kariéře. Dvacetiletý Angličan si po vstřelení branky svlékl dres, pod kterým měl tričko s nápisem „Spravedlnost pro George Floyda“, za což si od rozhodčího vykoledoval žlutou kartu.

Mladý anglický záložník později k přiložené fotografii z utkání na sociálních sítích dodal: „Pro mě hořkosladký moment. Poprvé v kariéře se mi povedlo vstřelit tři branky v jednom utkání, jsou zde ale mnohem důležitější věci, o kterých musíme mluvit a pomoci je změnit. Musíme konat jednotně a prát se za spravedlnost. Společně jsme silnější“.

Na dění několika posledních dní jednoduše, sdílením fotografie, reagoval i Frenkie de Jong, fotbalista španělské Barcelony. Nizozemský záložník sdílel starší fotku, na které stojí vedle svého spoluhráče z reprezentace Georginio Wijnalduma a společně ukazují na rozdílné barvy jejich pleti. Výstižný snímek doplnil popiskem „stop rasismu“.

Smrt George Floyda výrazně pohnula i světem Formula 1 a to i díky silnému vyjádření Lewise Hamiltona, jezdce stáje Mercedes a šestinásobného mistra světa. Britský závodník ostře kritizoval své soupeře a hvězdy motorsportu za to, že jen nečinně přihlíží a k tragické události se nijak nevyjádřili, to i přesto, že jejich slova mají velkou váhu a mohou ovlivnit mnoho lidí.

„Vidím ty z vás, kteří mlčí. Nejzářivější hvězdy, které zůstávají uprostřed ticha. Ani zmínka o dění v USA od nikoho z mého sportu. Formule 1 je totiž samozřejmě sport s naprostou bělošskou dominancí. Jsem ve Formuli jedním z mála lidí s tmavou pletí a stojím tak osamocen. Myslel bych si, že už víte, proč se tohle všechno děje, ale vy nemůžete stát vedle nás,“ zlobil se na své kolegy Hamilton.

Foto: Profimedia.cz

Hamilton na sociálních sítích zároveň uvedl, že protesty by měly porbíhat v míru. Odsoudil tak chování lidí, kteří rabují domy a obchody.

Reakce ze strany ostatních jezdců na sebe nenechala dlouho čekat. „Abych byl upřímný, sdílením mých myšlenek k aktuálnímu dění bych se dostal z mé komfortní zóny. Proto jsem se vyjádřil až dnes. Mé myšlení bylo špatné a ohromně jsem se mýlil,“ omlouval se Charles Leclerc, jezdec stáje Scuderia Ferrari.

„Stále se snažím najít slova popisující zvěrstvo, které jsem ve videích na internetu viděl. Proti rasismu se musí bojovat činy, nikoliv tichem. Prosím, aktivně se zapojujte a povzbuzujte ostatní k šíření povědomí,“ reagoval na slova Hamiltona Leclerc a vyzýval i ostatní k vymezení se vůči rasismu.

Vyjádření Charlese Leclerca následně podpořili i další jezdci, včetně George Russella, jezdce stáje Williams. „Všichni máme hlas, abychom mohli promluvit za to, co je správné. Do teď jsem nevěděl, jak v této situaci použít ten můj. Nyní potřebujeme na světě mír a rovnost více než kdy jindy. Je na čase, abychom se spojili a odstranili rasismus z naší společnosti už navždy,“ vyzval Russell a reagoval tak na slova Lewise Hamiltona.

Reklama

Doporučované