Hlavní obsah

Spravedlnost pro Součka. Jak český hráč sjednotil fotbalovou Anglii

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Mike Dean nesmyslně vylučuje Tomáše Součka z West Hamu United v ligovém zápase proti Fulhamu. Červenou kartu už anglická Fotbalová asociace anulovala.

Reklama

Článek

Český reprezentační záložník zažíval v Premier League svůj pohádkový příběh, než narazil na rozhodčího Mikea Deana. Proti jeho nesmyslné červené kartě ale povstal anglický fotbalový národ a Součkovo vyloučení bylo anulováno.

„Tomáš Souček dokázal neskutečnou věc. Sjednotil na anglickém Twitteru fanoušky všech klubů, že jeho vyloučení bylo nespravedlivé,“ poznamenal na lince z Londýna speciální host Angličana, velvyslanec České republiky ve Spojeném království Libor Sečka. Milovník a znalec fotbalu se ostatně na Twitteru, byť velmi diplomaticky, za Součka sám také postavil. Další z plejády Deanových přešlapů tak získal mezinárodní rozměr.

„Anulování Součkova vyloučení je tak v podstatě taky úspěchem české diplomacie,“ glosoval s nadsázkou hostitel fotbalového podcastu Seznam Zpráv Jiří Hošek. Ten s redakčním kolegou Jindřichem Šídlem dlouho debatoval nad tím, jestli byl veterán s píšťalkou Mike Dean vůbec někdy kvalitním sudím. Šídlo vyjmenoval několik křiklavých případů, kdy si Dean „zahrál na Boha“ a hrubě ovlivnil zápas tím či oním směrem.

„Dean je osobnost a rozhodčí, který vždy oplýval velkým sebevědomím. Dlouho tam byla i nějaká rozhodcovská substance, ale potom pomyslná struna praskla a zbylo už jenom sebevědomí, kdy se Dean potřebuje zviditelnit a vstupuje nesmyslně do zcela poklidných zápasů,“ vypozoroval Hošek a připomněl, že anglická Fotbalová asociace během jednoho týdne anulovala obě poslední červené karty, které Mike Dean udělil. Mimochodem, statistika ukázala fascinující údaj, že sudí Dean vytáhl z kapsičky 7 procent všech červených karet, které Premier League eviduje od svého vzniku.

Jindřich Šídlo nahlas zauvažoval, zda by kontroverzní sudí neměl být transparentně potrestán za své přehmaty. Právě veřejná kritika a trestání sudích je ale něčím, co fotbalová Anglie nepěstuje. I silný a hlavně jednotný hlas sportovní veřejnosti na sociálních sítích na podporu potrestaného českého středopolaře byl v tomto smyslu výjimečný.

Posádka Angličana ovšem podobně jako sám Tomáš Souček ostře odsoudila výhrůžky smrtí, které Mike Dean a jeho rodina obdrželi. Sám rozhodčí požádal, aby příští víkend nebyl delegován k žádnému zápasu Premier League.

V podcastu se řešilo i to, jak vzornými ambasadory naší země jsou Tomáše Souček s Vladimírem Coufalem, ale i další čeští fotbalisté. Velvyslanec Libor Sečka, který coby mladý diplomat působící v Madridu referoval v českém i slovenském tisku (tam pod pseudonymem Javier de la Gota) o působení Petera Dubovského ve španělské lize, se svěřil s dalšími plány, jak zapojit duo z West Hamu do propagace naší země.

Co konkrétního se za Lamanšským průlivem s českou vlaječkou chystá? A jak velvyslanec Sečka hodnotí šance Slavie v Evropské lize proti Leicesteru? Poslechněte si čerstvou epizodu Angličana v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované