Hlavní obsah

Spravedlnost pro všechny jsme najít nemohli, říká soudce o verdiktu, který kritizuje Zeman

Rozhovor se soudcem Zdeňkem Krčmářem.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda senátu Nejvyššího soudu Zdeněk Krčmář v rozhovoru vysvětluje svůj rozsudek v kauze bytového družstva Svatopluk, které dostavělo domy po vytunelovaném H-Systemu.

Článek

Nejvyšší soud v úterý zveřejnil verdikt, podle kterého se musí šedesát rodin vystěhovat z domů v Horoměřicích u Prahy, které dostavěly poté, co zkrachoval developer H-System, jemuž za své nové domovy zaplatily.

Soudní senát poměrně nezvykle zdůraznil, že chápe, že rozhodl v neprospěch klientů H-Systemu, kteří jsou sami oběťmi vytunelované firmy.

„Bytové družstvo nemohlo mít legitimní očekávání, že jim bude majetek odprodán za pevně stanovenou částku. Podstatné bylo, že taková transakce mohla proběhnout jen se souhlasem konkurzního soudu, který udělen nebyl,“ vysvětlil ale jádro rozsudku soudce Zdeněk Krčmář.

Rodiny sdružené do bytového družstva totiž poté, co H-System zkrachoval s jejich penězi a bez toho, aby jim postavil domy, rozestavěné budovy na své další náklady dokončily. Ovšem pozemky pod nimi i samotné rozestavěné domy byly součástí konkurzní podstaty.

Tedy majetku, z jehož prodeje mají být odškodněni jak oni sami, tak i další stovky klientů poškozených H-Systemem. I přesto, že je jasné, že se k nim dostane jen zlomek částky, o kterou je H-System připravil.

Rozsudek na Twitteru kritizoval i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který oznámil, že se kvůli tomu bude chtít Miloš Zeman sejít s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. „Tento rozsudek spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD a dalšími rozsudky vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ citoval Ovčáček Zemana.

I sám soudce Krčmář uvedl, že z lidského hlediska chápe, že rozhodnutí může podobné reakce vyvolat. „To je samozřejmě situace, se kterou nemůže být spokojen nikdo. Ale individuální spravedlnost pro všechny jsme v rámci tohoto sporu najít nemohli,“ okomentoval dopad rozhodnutí do praxe soudce.

A proč se mají nájemníci vystěhovat tak rychle?

„Je to lhůta, která je dvojnásobná oproti lhůtě stanovené občanským soudním řádem k vyklizení. Podle našeho názoru už nebyl důvod tu kauzu dále protahovat,“ řekl Krčmář ke kauze, která se od prvního soudu vlekla 18 roků.

Reklama

Doporučované