Hlavní obsah

Správkyně Hongkongu Lamová se osobně omluvila, odstoupit ale odmítla

Foto: ČTK

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová.

Reklama

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, kterou kvůli návrhu zákona o vydání umožňujícího vydávat podezřelé do pevninské Číny vyzvaly při protestu dva miliony lidí k rezignaci, se za momentálně pozastavený zákon na tiskové konferenci omluvila, rezignovat ale nebude.

Článek

Carrie Lamová nabídla obyvatelům Hongkongu svou omluvu za návrh zákona, který by v případě, že by vešel v platnost, umožnil vydávání hongkongských podezřelých do pevninské Číny, proti čemuž se ve městě masově protestovalo.

Demonstranti požadovali i rezignaci, tu Lamová ale odmítla. „Osobně musím převzít velkou zodpovědnost. Tato věc vedla ke kontroverzím, sporům a úzkostem ve společnosti,“ řekla Lamová na tiskové konferenci. „Nabízím moji nejupřímnější omluvu všem obyvatelům Hongkongu,“ cituje Lamovou BBC.

Podle deníku The Guardian ale Lamová nenabídla omluvu za policejní brutalitu ani za to, že jeden z protestů označila za vzpouru. Lamová namísto toho odcitovala prohlášení šéfa městské policie, podle kterého se demonstranti, kteří se nedopustili žádného násilí, nemusí obávat obvinění z výtržnictví. Podle informací The Guardian přitom šéf hongkongské policie později přiznal, že se policisté snažili zatknout i zraněné demonstranty v nemocnici.

Zákon zůstává odložený na neurčito

Lamová podobnou omluvu předložila písemně již o víkendu a schvalování kritizovaného zákona odložila na neurčito. Dnes prohlásila, že projednávání návrhu zákona nebude obnoveno, pokud se vládě nepodaří rozptýlit obavy, které kolem normy panují. Protestující požadují stažení návrhu zákona o vydávání společně s její demisí. Správkyně Hongkongu však dnes uvedla, že má v úmyslu dokončit svůj mandát a znovu získat důvěru veřejnosti. To znamená, že by Lamová zůstala v úřadu ještě další tři roky.

Protesty už dříve Lamovou donutily k odkladu kritizovaného zákona na neurčito. Posledního protestu proti zákonu se v neděli podle organizátorů zúčastnily až dva miliony lidí, podle policie bylo účastníků 338 000. Jednalo se o rekordní počet demonstrantů od opětovného připojení Hongkongu k Číně v roce 1997.

Návrh zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam mohli podle demonstrantů čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům. Podle korespondentky Deutsche Welle Phoebe Kongové má řada lidí dojem, že Peking pouze usiluje o čas, který potřebuje k tomu, aby pozastavený zákon nakonec prosadil. Někteří členové hongkongské vlády ale zákon považují za mrtvý, protože na jakékoliv pozměňovací návrhy či nová projednávání je čas jen do července příštího roku, před koncem hongkongské Zákonodárné rady. Podle Kongové Peking vyjádřil Lamové oficiální podporu a i v případě, že by se Lamová rozhodla odstoupit, Peking by jí to z obav před dalším zvýšením nestability v Hongkongu neumožnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované