Hlavní obsah

Spurný: Dnešek je promarněná příležitost. S PPF budeme jednat dál

Šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný ve studiu Burza.

Reklama

SZ Byznys přináší exkluzivní rozhovor se šéfem Monety Tomášem Spurným po úterní valné hromadě. Na ní akcionáři schválili spojení s částí skupiny PPF, neposvětili však finanční podmínky transakce.

Článek

Valná hromada Moneta Money Bank neschválila spojení s finančními firmami ze skupiny PPF. Nová, třetí největší banka na trhu co do počtu klientů, tak zatím nevznikne. Obě strany však chtějí jednat dál.

Jak interpretujete dnešní hlasování akcionářů? Spojení schválili, ale nelíbí se jim cena, kterou PPF nabízí?

Naši akcionáři vidí ve spojení nepochybně merit, 62 procent hlasovalo pro. Vnímám to jako silný mandát transakci dokončit.

Co bude teď následovat? Budete s PPF jednat o ceně?

Samozřejmě budeme jednat o tom, abychom našli cestu, jak tento proces dokončit. Možná se dočkáme alternativní nabídky od někoho jiného.

Jsme otevřeni čemukoli a říkám to posledních pět let: je nabíledni, že banka potřebuje získat kritický rozsah a akcionáři si to uvědomují.

Vaším cílem tedy není primárně spojení konkrétně s PPF, ale patřit mezi největší banky v Česku?

Mým primárním cílem je získat spojení s Air Bank a Home Creditem, neboť věřím, že to je pro nás z krátkodobého hlediska ta nejlepší alternativa na trhu, která zde existuje. Tato strategie byla dnes dvěma třetinami akcionářů schválena.

Na čí straně je teď míč? Na straně PPF, aby dala lepší nabídku?

Musíme se zamyslet nad tím, co se stalo, a podívat se, jaké jsou alternativy a vyhodnotit je. V tuto chvíli nechci předjímat. Věřím, že o správnosti tohoto kroku je stejnou měrou přesvědčená Moneta i skupina PPF. A že dříve nebo později bude tento plán realizován.

Vracíte se teď zase na začátek jako před dvěma lety, kdy původní plány na spojení nevyšly?

Nabídka, kterou jsme učinili před dvěma lety, byla ze strany PPF odmítnuta. Opravdu nechci předjímat další kroky. Musíme si s protistranou sednout a vyhodnotit si, jaké existují možnosti. Následně najít kompromis. My jsme tu volbu oproti 75% hranici (nutná většina hlasů pro schválení jedné z podmínek spojení – pozn. red.) prohráli o 50 milionů hlasů, které drží Petrus Advisers.

Kolik procent akcií drží?

Já předpokládám, že mají podíl blízko 10 procent. V každém případě budou muset být součástí nějakého řešení.

Čekáte, že se akcionáři nějakého řešení, které jim bude předloženo na další valné hromadě, dočkají ještě letos?

Já doufám. Konkurenční situace na bankovním trhu je taková, že bychom měli nabýt tu kritickou masu co nejrychleji. Když se podíváme realisticky na to, co se zde děje – nedávno náš konkurent (Raiffeisenbank, pozn. red.) koupil Equabank, již nyní má povolení pro spojení od ČNB. To samozřejmě zvýší tlak na Monetu a její ziskovost a výhled do budoucna. Měli bychom jednat rychle.

Jeden z akcionářů se ptal, jestli odstoupíte, když valná hromada spojení neposvětí…

Já mám pro tu akvizici 62% podporu akcionářů. Pro financování té transakce jsme bohužel 75% nutnou podporu nedostali. (Pro první podmínku stačila prostá většina přítomných akcionářů, pro druhou 75 procent, pozn. red.). Myslím si, že kterýkoli politik by mi takovou podporu záviděl – to je samozřejmě žert. Cítím, že mám podporu akcionářů i nadále. Byť je dnešek promarněnou příležitostí, je důležité, že správnost směru je potvrzena většinou akcionářů.

Odcházíte tedy z valné hromady spokojen, nebo mírně rozladěn?

Odcházím spokojen v tom smyslu, že záměr je potvrzen. Samozřejmě bych si přál, aby to bylo za námi, protože to není o mně, ale o bance a její stabilitě. Aby byla schopná dělat kroky pro zvýšení hodnoty pro akcionáře a vkladatele, ti jsou mnohem důležitější, stejně jako reputační dimenze banky. Bylo by dobré, abychom ten proces co nejrychleji ukončili a našli řešení, které všechny uspokojí.

Budete jednat s Petrus Advisers?

O nalezení kompromisu jsem ochoten jednat s kýmkoli.

Vyvoláte to jednání sám?

Rovnoměrně rozkládám svůj čas mezi všechny velké akcionáře. S kýmkoli, kdo se mnou chce o čemkoli, co se týká banky, hovořit, si rád pohovořím. Petrus nás před dvěma roky představil potenciálnímu partnerovi, se kterým jsem jednal dva roky. Bohužel ta transakce tak, jak jsme ji plánovali, nedopadla. Ale je to důkaz dobré víry mojí a našeho managementu v to, najít pro Monetu to nejlepší řešení.

Petrus Advisers jsou akcionářsky zastoupeni Raiffeisenbank International (RI) – na minulé valné hromadě Monety jste měl pocit, že RI nemůže vykonávat svoje hlasovací práva, protože jsou vázáni smlouvou o mlčenlivosti. Jelikož jste si navzájem před nějakou dobou kvůli možnému propojení „nahlíželi do vnitřků“. Jak jste to nakonec vyhodnotil?

Raiffeisen tvrdí, a dokládá to právními dokumenty, že Petrus je konečným beneficientem akcií, tudíž to je, jak to je. Na celé situaci je úspěšné to, že Petrus z velmi malé pozice má dnes v bance pozici ohromnou. To znamená, že vidí velký potenciál. A ať máme jakoukoli neshodu v pohledech na to, kterým směrem by banka měla jít dál, tak minimálně je zřejmé, že Petrus v bance vidí hodnotu.

Kdyby vám dnes akcionáři to posvěcení ke spojení s PPF dali – pojďme si představit, že velká banka už vzniká. Vy jste říkal, že jste dostal od Petra Kellnera slib, že představenstvo zůstane, že budete šéfovat i té velké bance.

Konkrétně jsem řekl, že jsme dostali slib, že budou respektovány naše stávající kontrakty s dobou, na kterou jsou smluveny. Také jsme se dohodli, že představenstvo rozšíříme na sedm členů.

Vám končí mandát v září 2023, v perspektivách spojení mluvíte o roce 2024 a dále. Budete usilovat o to zůstat šéfem Monety?

To je dlouhá doba. Nicméně jsem mnoha akcionářům, kteří pro nás hlasovali, řekl, že pokud o mne bude zájem, strávím v bance dalších pět let. Že se budu snažit dodat ta čísla, která jsme dali na individuální nebo skupinové bázi. To je můj závazek.

Co byste dělal s úvěrovým portfoliem Home Creditu a firem ze skupiny PPF, kdybyste se spojili? Předpokládám, že risk management máte jiný.

To je mýtus. Když se podíváme na to, jak se staví Air Bank, Home Credit či Zonky k trhu spotřebního úvěrování, moc velké rozdíly mezi námi nejsou. Samozřejmě to riziko, které na sebe Home Credit bere, je vyšší, neboť poskytuje z principu rizikovější financování, ale to je promítnuto do úvěrové sazby. Umožňuje to méně bonitním lidem přístup k financování, aby naplnili svoje potřeby. Ostatně, s Home Creditem si navzájem konkurujeme třeba v půjčkách u velkých prodejců automobilů, kde de facto financujeme podobné klienty. Tam tolik rozdílů není.

Vaším snem je mít velkou banku. Jedním z důvodů je snaha přežít v dnešní konkurenci a mít výhody z rozsahu. Je tam ale ještě další důvod? Vy se vymezujete oproti zahraničním finančním skupinám.

Cílem je vytvořit šampiona pro živnostníky a retailové klienty. Mít banku, která cítí zodpovědnost vůči této zemi. Dlouhou dobu jsem pracoval pro zahraniční banky a viděl jsem, jak se alokuje kapitál napříč geografickými celky, jak se investuje nebo neinvestuje a jak je ta politika vedená. Naše země si zaslouží mít svoji vlastní velkou banku, protože ta bude schopná lépe adresovat potřeby té země. Ano, je to mým snem, vytvořit něco, co bude solidní a bude tady dlouho. A co bude protiváhou krátkodobým vlivům, které k nám ze zahraničí přicházejí.

Co tím například myslíte?

Týká se to toho, jak je bankovní trh ziskový. Česká republika má velké štěstí v tom, že trh je tu dvacet let jedním z nejziskovějších v celé EU, je stabilní. Je tu relativně málo rizika oproti jiným trhům. To bylo doposud naším benefitem, ale může se to zítra změnit.

Když jsme spolu vedli rozhovor před dvěma lety, říkal jsem, že bankovnictví je cyklický byznys, kdy se situace může velmi rychle změnit. A ejhle, s covidem bankovní sektor šel z 95 miliard zisku na 45 miliard během tří měsíců. To je jeden šok, těch šoků může být mnohem více.

Dovolte osobní otázku: od února, kdy jste dostali od PPF nabídku, až do dnešní valné hromady, jste musel prožívat velké vypětí. Co budete dnes dělat? Jdete do banky, nebo už domů?

Dneska mám v sedm tenisovou lekci se svým trenérem jako každé úterý, takže pojedu do Říčan a dvě hodiny budu hrát tenis. Večer si dám sklenici perlivé vody a zamyslím se nad tím, jak dál.

Myslím, že dnešek je úspěch. Myšlenka je schválená a teď musíme najít cestu, jak ji realizovat tak, abychom posílili podporu našich akcionářů.

Budete volat do PPF vy, nebo budete čekat na jejich telefonát?

Budu určitě čekat na jejich telefonát.

Reklama

Doporučované