Hlavní obsah

Přijeďte, dostanete Sputnik „za hubičku“, láká turisty evropský trpaslík

Foto: Profimedia.cz

Záběr z očkování v San Marinu.

Reklama

San Marino v pondělí odstartovalo program zaměřený na vakcinaci turistů. Aby malá země uvnitř Itálie oživila turistický ruch, rozhodla se přilákat cestovatele na očkování ruskou vakcínou Sputnik V.

Článek

Malé San Marino, které ze všech stran obklopuje Itálie, eviduje kolem 34 000 obyvatel, z nichž více než polovina již byla plně naočkována. Převážná většina očkovaných obdržela látku Sputnik V, která hranice země překročila v únoru tohoto roku poté, co původně očekávané dávky jiných vakcín z Itálie do státu nedorazily.

S příznivým vývojem situace, který přinesla jak míra proočkovanosti, tak nízké denní přírůstky nakažených, se San Marino rozhodlo podpořit svůj turismus a odstartovalo vakcinační nabídku pro jiné než italské návštěvníky. Ti tak mohou za 50 euro obdržet plné očkování ruskou vakcínou.

Možnost takové vakcinace s sebou však nese podmínku v podobě povinné rezervace pobytu v některém z 19 do akce zapojených hotelů. Pobyt musí být vždy alespoň na tři noci, a to v případě cesty pro první i druhou dávku. Akci tamní vláda spustila 17. května, a pro Sputnik tak mohou vyrazit všichni, kterým Itálie otevřela své hranice.

„Věříme ruské vakcíně. Když jsme se dozvěděli zprávy o San Marinu, ihned jsme rezervovali,“ uvedl pro britský list The Guardian devětadvacetiletý Artjoms, který do země přijel spolu s dalšími třemi kamarády z Lotyšska. Ti za očkováním jeli 26 hodin a stali se vůbec prvními, kteří „dovolenkový balíček“ využili.

Do San Marina se skupina vydala navzdory tomu, že samotné Lotyšsko vakcinaci nabízí. Země však používá pouze látky firem Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson, které na rozdíl od Sputniku schválila k nouzovému použití Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Jeden z účastníků zájezdu byl tak nadšený, že si po vakcinaci dokonce schoval prázdnou lahvičku od vakcíny jako suvenýr. Skupina po absolvování dovolené plánuje odjet zpátky domů a pro druhou dávku se vrátit za tři týdny.

San Marino již obdrželo více než 100 emailů od lidí z celého světa, kteří se o „vakcinační balíček“ zajímali, a to i z těch států, kde je očkovací program na dobré úrovni. Na pátek má prostřednictvím hotelu očkování domluveno 16 turistů a na pondělí 21.

„Lidé považují Sputnik za dobrou vakcínu,“ nechal se slyšet Roberto Ciavatta, tamní ministr zdravotnictví. On sám ruskou látku označuje za efektivní a své tvrzení podkládá nízkými čísly nakažených i aktuálně hospitalizovaných.

Sputnik je již delší dobu ošemetným tématem, a to zejména v Evropě. Určitá část lidí však preferuje očkování právě jím, jak zjistil například průzkum bratislavského think-tanku Globsec, který v březnu tohoto roku shromáždil data z deseti zemí střední a východní Evropy.

Kromě ochoty k očkování byly výsledkem výzkumu právě i preference jednotlivých zemí ve spojení s dostupnými vakcínami. Pomyslné první místo si v tomto případně odnesly „západní vakcíny“ jako Pfizer a Moderna, druhé pak připadlo obecně těm, které schválí EMA.

Svá procenta získal i Sputnik, přičemž vůbec největší zájem o něj projevili do průzkumu zapojení Slováci. Druhý nejvyšší zájem o ruskou vakcínu pak vyslovili lidé z Lotyšska, ze kterého do San Marina přijela i již zmiňovaná čtveřice. Think-tank upozorňuje, že roli v preferencích hraje pohlaví, věk i vzdělání.

Sputnik ovšem hýbe také politickými vodami. Na Slovensku kontroverzní dohoda o nákupu ruských dávek stála premiérské křeslo bývalého předsedu vlády Igora Matoviče. V Česku zase ministr vnitra Jan Hamáček čelí obvinění ze zamýšleného pokusu vyměnit mezinárodní skandál související s explozemi ve Vrběticích za milion dávek Sputniků.

Reklama

Doporučované