Hlavní obsah

Značky na auta bude Čechům dodávat firma, v níž figuruje expremiér Nečas

 

Reklama

Stát vybral v tendru firmu, která slibuje výrobu registračních značek pro automobily o třetinu levněji než dosud.

Článek

Za registrační značky pro automobily už nebude stát platit 77 korun, ale nově jen 45 za kus. Končí dlouholetý dodavatel, brněnská firma Hicon. Ministerstvo dopravy vybralo nově firmu SPM (Security Paper Mill) ze skupiny Delta Capital, v jejímž vedení pracuje expremiér Petr Nečas.

Někdejší papírny a tiskárny Neograph, známé z jízdenkové kauzy pražského dopravního podniku a lobbisty Ivo Rittiga, získaly prestižní zakázku od státu: Budou vyrábět registrační značky pro automobily. Firma pod novým názvem SPM (Security Paper Mill) vyhrála sledovaný tendr Ministerstva dopravy. Kromě nového názvu má tiskárna přes dva roky už také nového majitele - patří do skupiny Delta Capital podnikatele Michaela Brody. Ve vedení Delty působí bývalý premiér Petr Nečas jako šéf strategie.

„Pro nás je to prestižní zakázka. SPM je hlavním a nejstarším papírenským výrobcem ceninových a speciálních druhů papíru, který exportuje své produkty do čtyřiceti zemí. Výroba registračních značek na domácím trhu pro nás bude důležitou referencí v zahraničních tendrech. Je to nový produkt, do kterého jsme vstoupili před rokem. Vítězství v dlouho očekávaném a sledovaném tendru Ministerstva dopravy mimo jiné bereme jako vstupenku k další expanzi," řekl Seznamu majitel Delta Capital Michael Broda.

Značka za 45 Kč, o třetinu levnější

Pro stát je vítězství společnosti SPM - Security Paper Mill výhodné. Ukončí se tím totiž monopol na dodávání registračních značek, který od roku 1994 měla brněnská společnost Hicon a která se tehdy k zakázce dostala bez výběrového řízení. Jednu značku vyráběla v posledním roce už „jen" za 77 korun, ale v nejtučnějších letech si dokonce účtovala 120 korun. Nový dodavatel SPM nyní nabídl 45 korun za kus. Za čtyři roky trvání kontraktu a při objemu zhruba jeden milion značek ročně tak stát může ušetřit přes 120 milionů korun.

Firma Hicon se však s odstavením od zakázky nechce smířit a ještě se odvolala k antimonopolnímu úřadu. Tendru se ještě neúspěšně zúčastnily firmy Samdi, Eltodo a Státní tiskárna cenin. Ministr dopravy Dan Ťok (za hnutí ANO) říká, že klíčový pro něj je výsledek tendru - díky lacinějšímu dodavateli registračních značek stát ušetří třetinu současných nákladů. Minulost firmy SPM pod názvem Neograph neřešil.

Michael Broda Seznamu řekl, že polotovary v podobě plechů bude SPM - Security Paper Mill dovážet z Polska a ve své tuzemské tiskárně na ně bude tisknout konkrétní písmena a číslice. Tento devětatřicetiletý investor vyrůstal v rodině, která v osmdesátých letech emigrovala do Německa. Po návratu do Česka měl široký podnikatelský záběr, když nejprve spolu s otcem vystupovali jménem firmy CE Wood, která vyvolala miliardovou arbitráž kvůli zmařeným tendrům na těžbu dřeva.

Expremiér Nečas, poradce a lobbista

V listopadu 2005 pak Broda založil společnost Delta Capital. Když pak do ní koupil tiskárnu Neograph, přejmenoval ji a vždy zdůrazňoval, že do firmy přišel až v době, kdy už s jízdenkami pro dopravní podnik neměla nic společného. Před dvěma roky přivedl do své firmy expremiéra a bývalého šéfa ODS Petra Nečase jako lobbistu. Ve vedení má na starosti „strategii projektů a mezinárodních developmentů".

Broda říká, že Nečas má v Delta Capital na starosti hlavně příležitosti ve zdravotnictví a byznys s Čínou. Bývalý premiér není jen zaměstnancem, ale kromě toho sám podniká. Má podíly ve firmách Steni Martetoon A&C a Konektor Inovací, která podle obchodního rejstříku poskytuje poradenské služby právě novému dodavateli registračních značek, tiskárně SPM - Security Paper Mill.

Reklama

Doporučované