Hlavní obsah

Šrámy způsobené koronavirem ucítíme ještě dlouho po odeznění epidemie

Rozhovor s hlavním ekonomem Czech Fund Lukášem Kovandou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus ochromuje ekonomiky zasažených zemí, pokud nedojde ke stabilizaci situace, můžeme škody počítat ještě v příštích letech. Není oblast, které by se časem, v případě dalšího šíření nákazy, problémy nedotkly.

Článek

Dopady šíření koronaviru jsou zatím patrné v oborech, které stojí v „první linii“, pokud se ale šíření nového viru COVID-19 nepodaří dostat pod kontrolu, pocítí dopady všichni.

„Já si myslím, že už nyní se koronavirus projevuje napříč ekonomikou, byť to ve statistických číslech uvidíme až s určitým zpožděním. To, že dochází k rušení hromadných akcí, že dochází k omezení pohybu ve veřejném prostoru, tak ve výhledu se dá čekat dopad na celou ekonomiku. Lidé, když ucítí, že čelí nějaké takové hrozbě, tak i když mohou chodit do práce, jsou přece jen opatrnější ve svých výdajích a snižuje se jejich spotřebitelská nálada,“ přidal svůj pohled na situaci Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Nálada spotřebitelů utrácet klesá

Podle něj si lidé budou stále více střežit finance a nakupovat jen opravdu nutné věci. S poklesem spotřebitelské nálady se pak můžou snížit tržby i průmyslovým podnikům nebo firmám z oblasti služeb. Podle Kovandy to pak stáhne i celou ekonomiku a s tím se ruku v ruce objevuje riziko propouštění, protože firmy budou muset snížit náklady.

Další velkou hrozbou je rapidní šíření koronaviru v USA, kde se virem COVID-19 infikovalo přes 700 lidí a téměř 30 jich nákaze podlehlo. Na tyto zprávy jsou citlivé především finanční trhy, americké akcie v pondělí zažily nejvyšší denní propad od finanční krize v roce 2008 a americký prezident Donald Trump neustále mění pohled a názor na nastalou situaci.

Padne výkon ekonomiky do recese?

„Pokud to bude ten pesimističtější scénář, tak za měsíc už vám budu vyprávět, že recese je nevyhnutelná, růst české ekonomiky nemůže být v plusu, ale bude v minusu. A to bude v případě, že nákaza se bude dále šířit a nepodaří se ji stabilizovat ani v České republice, ani v Evropě a že se třeba rozšíří i do Spojených států,“ dodává Kovanda.

Reklama

Doporučované