Hlavní obsah
Online

20 mrtvých včetně dětí. „Teprve jsme s odvetou za ostřelování Jeruzaléma začali“

Foto: Profimedia.cz

Mladý Palestinec pomáhá zraněnému muži po střetech na Chrámové hoře.

Reklama

aktualizováno •

V Jeruzalémě vypukly nejhorší nepokoje a násilnosti za několik let. Na 300 Palestinců bylo zraněno. Události sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Hamás dnes ostřeloval Jeruzalém. Vystřeleno bylo nejméně 7 raket z Pásma Gazy. Předtím dalo hnutí ultimátum. Z Chrámové hory měly být staženy ozbrojené složky.

- Izrael v odvětě zahájil odvetné letecké útoky. Ty už mají nejméně dvacet obětí, včetně minimálně tří dětí. Jak uvedl podle BBC mluvčí izraelské armády, s odvetnými útoky Izraelci „teprve začali“.

- Situace v Jeruzalémě se vyhrotila v den, kdy židovští nacionalisté oslavují Den Jeruzaléma. Připomínají si tak den, kdy izraelská armáda obsadila v Šestidenní válce východní část města. Nárok Izraele na celý Jeruzalém je v rozporu s mezinárodním právem.

- Ve městě došlo k násilným potyčkám, jaké Izrael nepamatuje už léta. Na Chrámové hoře bylo zabarikádováno na osm tisíc Palestinců ozbrojených kameny, železnými tyčemi a molotovovými koktejly. Srážky mezi Palestinci a izraelskou policií na Chrámové hoře si vyžádaly okolo 300 zraněných.

  • Izraelská armáda zveřejnila záběry leteckých úderů

  • V úterý zůstane řada škol zavřených. Akce budou omezené

    Na jihu Izraele zůstanou v úterý zavřené školy. Ve středním Izraeli budou v úterý v provozu jenom pracoviště a školy, které mají k dispozici kryty. Venku se budou moci pořádat jen akce s účastí do 30 lidí a uvnitř do 50.

    Srážky mezi Palestinci a izraelskou policií na Chrámové hoře si dnes podle izraelských médií vyžádaly okolo 300 zraněných. V důsledku protiútoku na Pásmo Gazy přišlo o život 20 lidí včetně devíti dětí. Téměř sto lidí je zraněných.

    Izraelská armáda počítá s tím, že útoky budou pokračovat několik dní. Izraelští ministři schválili zahájení masivního bombardování Pásma Gazy, premiér Benjamin Netanjahu pohrozil důraznou odvetou.

  • Palestinci během dneška vypálili 150 raket

    Palestinci během dneška vypálili z Pásma Gazy na Izrael 150 raket. Desítky z nich však sestřelil systém protivzdušné obrany židovského státu, uvedla dnes večer izraelská armáda. Střelba raket podle ní nadále pokračuje.

  • Dominic Raab: Násilí musí přestat

    „Pokračující násilí v Jeruzalémě a Gaze musí přestat,“ napsal na Twitteru britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Potřebujeme okamžité zklidnění situace na všech stranách a skoncovat s cílením na civilní obyvatelstvo,“ dodal.

  • Blinken: Všechny strany se musí uklidnit

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyzývá Izrael i Palestince, aby snížili napětí v regionu. Požaduje také, aby Hamás přestal útočit raketami.

    „Všechny strany musí snížit napětí a podniknout praktické kroky k uklidnění,“ řekl Blinken během setkání se svým jordánským protějškem ve Washingtonu.

  • „Teprve jsme s odvetou za ostřelování Jeruzaléma začali,“ říká izraelský podplukovník

    „Teprve jsme s odvetou za ostřelování Jeruzaléma začali,“ řekl dnes izraelským novinářům mluvčí izraelské armády podplukovník Jonathan Conricus. Informovala o tom stanice BBC.

  • Palestinské ministerstvo zdravotnictví mluví o 20 mrtvých

    Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvádí, že během dnešních bojů bylo zabito 20 lidí, a to včetně devíti nezletilých dětí. Dalších 65 lidí utrpělo zranění.

    Izraelská armáda oznámila, že mířila na objekty Hamásu a osm jeho představitelů. Zasáhla údajně dvě místa, odkud radikálové odpalují rakety, a dvě pozorovací stanoviště.

  • Střety u jeruzalémské Damašské brány

    Podle listu The Times of Israel u Damašské brány došlo ke střetům mezi Palestinci a izraelskými bezpečnostními složkami.

  • Požár na Chrámové hoře

    Večer u mešity Al-Aksá na Chrámové hoře vzplál strom a vznikl poměrně velký požár. Podle izraelských médií se strom vzňal po zásahu zábavní pyrotechniky, mešita není poškozená.

  • Premiér Benjamin Netanjahu pohrozil důraznou odvetou

    „Ti, kdo na nás útočí, draze zaplatí. Nebudeme trpět útoky na naše území, naše hlavní město, naše občany nebo naše vojáky,“ prohlásil dnes Benjamin Netanjahu. Dodal také, že Izrael nemá zájem o masivní eskalaci.

  • Sirény je slyšet i v Aškelonu

    Podle izraelských médií sirény a výbuchy je slyšet také ve městě Aškelon. Stalo se tak poté, co radikální skupina Islámský džihád pohrozila dalším útokem. Zprávy o případných škodách zatím nejsou potvrzené.

  • Sirény v obci Kerem Šalom

    Zvuk sirén varující před raketovým útokem je slyšet v obci Kerem Šalom přiléhající k Pásmu Gazy. Informoval o tom list The Times of Israel.

  • Demonstrace na podporu Palestinců v Ammánu

    V Ammánu se na podporu Palestinců konala protiizraelská demonstrace. Její účastníci požadovali, aby byl z Ammánu odvolán izraelský velvyslanec a zrušeno velvyslanectví.

  • Násilnosti budou zřejmě trvat několik dní, říká mluvčí izraelské armády

    „Hamás v příštích dnech pocítí dlouhou ruku izraelské armády,“ uvedl Hidai Cilberman. Armáda se podle něj připravuje i na širší konflikt a nevylučuje, že obnoví likvidační operace proti vůdcům radikálů.

  • Palestinské úřady hlásí devět obětí

    Podle palestinských zdrojů během protiútoku na Pásmo Gazy zemřelo devět lidí, mezi nimi byl i vysoce postavený člen Hamásu.

  • Palestinská radikální skupina Islámský džihád pohrozila dalším útokem

  • Jedna z raket na jihu Izraele zasáhla civilní auto

  • Tři děti přišly o život

    Podle izraelské televize izraelské letectvo podniklo protiútok na Pásmo Gazy, při němž byly zabity tři děti. Hamás to ale zatím nepotvrdil.

  • Zákaz vstupu pro pracovníky americké ambasády

    Americké ministerstvo zahraničí zakazuje pracovníkům americké ambasády v Jeruzalémě vstup do Starého města.

  • Radikální skupina Islámský džihád vypálila 30 raket

    Na jihoizraelské město Sderot zaútočila radikální skupina Islámský džihád, která ohlásila, že z Pásma Gazy vypálila 30 raket. Izraelská armáda oznámila, že jedna z raket na jihu Izraele zasáhla civilní auto a zranila člověka.

Reklama

Hlavní zprávy