Hlavní obsah

Srdíčko a koza pro Simone Bilesovou. Ukázala, že i sportovci jsou jen lidé

Foto: Profimedia.cz

Americká gymnastická superstar Simone Bilesová.

Reklama

V úterý ráno nastupovala do týmové gymnastické soutěže a něco nebylo, jak má. Drobná čtyřiadvacetiletá Američanka Simone Bilesová, jedna z nejúspěšnějsích gymnastek historie, nebyla ve své kůži.

Článek

Bilesové jindy bezchybné a dechberoucí skoky byly nedokonalé a známkami velmi nízké. Něco bylo prostě špatně. Nebo nakonec vlastně dobře?

„Simone nebude pokračovat v týmové soutěži kvůli zdravotním záležitostem,“ zaznělo z amerického gymnastického týmu. V tu chvíli nebylo jasné, jestli se sportovní superstar třeba nezranila. O něco později už bylo jasné, že se jedná o problémy v oblasti duševního zdraví.

„Soustředit se na to, abych se měla dobře. Život je víc než jen gymnastika,“ odpověděla Bilesová novinářům na otázku, s jakým cílem přijela do Tokia. „Nebyla jsem hlavou na správném místě, neztratím přeci medaili pro svoji zemi a pro holky z týmu, protože ty pracovaly až moc tvrdě na to, abych je o jejich šanci připravila,“ komentovala Simone svůj nepodařený vstup do týmové soutěže.

Američanky získaly stříbrnou medaili, lepší byly jen gymnastky Ruského olympijského výboru. Ruskám se povedlo Američanky zdolat ve vysoké soutěži poprvé za poslední dekádu. Odezva amerických gymnastek na odstoupení Simone Bilesové ze soutěže byla ale čistě podpůrná. Na tiskové konferenci působily sportovkyně jako parta dobrých kamarádek.

Přestože po zisku medaile Bilesová mluvila o gymnastickém týmu jako o „nich“, kolegyně a taky kamarádka Jordan Chilesová ji opravila: „Ve skutečnosti jsme ji vyhrály my všechny. Medaile je hlavně pro ni, protože kdyby nebylo Simone, nikdo z nás by tu teď nebyl. Takže cením tě, holka, je to pro tebe!“

Zneužívání i sebekritika

V kontextu celého příběhu gymnastky Simone Bilesové, která se stala po minulé letní olympiádě miláčkem Spojených států, je to celé pouze kousek do komplikované skládačky jejího života. Jako malá Simone nevyrůstala v klidném rodinném prostředí. Její matka bojovala s alkoholismem i drogovou závislostí a Simone tak se svými sourozenci skončila v pěstounské péči.

„Jako malí jsme se sourozenci byli hrozně fixovaní na jídlo, protože jsme ho nikdy moc neměli,“ otevřela se americká sportovkyně o svém životě v dokumentu Simone vs. Herself (Simone versus Ona sama). Simone a její mladší sestru Adriu později adoptovali prarodiče Nellie a Ronald Bilesovi z Texasu.

Foto: Profimedia.cz

Simone Bilesová dostala velkou podporu amerického týmu.

V patnácti letech se Simone rozhodla věnovat se plně gymnastice. A v roce 2016, tedy ve svých devatenácti ohromila svět. Z olympiády přivezla čtyři zlaté medaile a jednu bronzovou. Celá Amerika začala milovat tuto stodvaačytřicet centimetrů vysokou sportovkyni. Plnila přední stránky magazínů, od New Yorkeru až po Vogue. Usměvavá Simone se stala víceméně symbolem novodobého amerického snu.

O necelé dva roky později přišel šok. Bilesová na twitteru vydala prohlášení, ve kterém potvrzuje, že ji sexuálně zneužil lékař amerického gymnastického týmu žen Larry Nassar. Jeho obětí byly stovky. Nassar dostal 175 let za mřížemi, de facto doživotí.

Simone Bilesová začala otevřeně hovořit nejen o zkušenosti s predátorem Nassarem, ale také o dalších negativních vlivech na její mentální zdraví. „Nezáleží na tom, jak skvělí jste ve svém sportu, v životě, v práci, velký počet lidí mluví jen o tom, jak vypadáte,“ zmínila Bilesová pro Vogue. Radí mladým dívkám, jak bojovat s nenávistnými komentáři i s nejistotou ohledně vlastního vzhledu.

„Když jsem vyrůstala, neviděla jsem kolem sebe moc afroamerických gymnastek. Takže vždycky, když jsem nějakou viděla, okamžitě mě inspirovala a já chtěla být tak dobrá jako ona,“ mluví Simone o gymnastce Gabby Douglasové.

„Koza“ Simone

Před tokijskou olympiádou zájem o Simone Bilesovou opět exponenciálně vyrostl. Média o ní psala jako o jasné medailové naději a sportovní hvězdě. Sociální síť Twitter ji vytvořila speciální emotikonu kozy v gymnastickém trikotu. V angličtině se totiž koza řekne „goat“ a o Simone Bilesové se hovoří zkratkou G.O.A.T, tedy „the Greatest Of All Time“ (ta nejlepší vůbec). Simone si z jazykové hříčky dělá legraci delší dobu a motiv kozy má i na svém vlastním závodním trikotu.

Upřednostnit své duševní zdraví na dlouho očekávané olympiádě je tak pro Simone Bilesovou opravdu velkým krokem, i pro lidstvo. „Je to situace, která vám otevře oči. Opravdu je,“ komentoval krok gymnastky nejlepší plavec historie, Američan Michael Phelps.

Ve vysílání stanice NBC Phelps ocenil odvahu Bilesové otevřít závažné téma duševního zdraví, potvrdil, že sportovci jejich úrovně na sobě mají naloženou extrémní zátěž a všechny reflektory míří přímo na ně. „Pro mě osobně to bylo velmi náročné, bylo těžké říct si o pomoc. Ale je to hrozně důležité, hlavně tedy naučit děti a mladé, aby se starali o své fyzické i mentální zdraví. Jsme lidské bytosti, nikdo není dokonalý,“ dodala legenda plaveckých bazénů.

A podporu dostala gymnastka i od obdobně sledované americké plavkyně Katie Ledecké: „Celý svět se dívá, hlavně na Simone je upřená pozornost. Kamery tě sledují všude, to je i moje zkušenost. Člověk cítí, že lidé sledují a soudí každý váš pohyb“.

Jak na podporu reagovala sama Simone? Jednoduše - zatweetovala pouze emotikonu srdíčka. Za necelý den nasbíral příspěvek 750 tisíc lajků a 34 tisíc sdílení.

Reklama

Doporučované