Hlavní obsah

Srí Lanka obnovila provoz sociálních sítí. Zákaz měl uživatele chránit před fake news

Na Srí Lance opět fungují sociální sítě.Video: Filip Kalčák, Reuters

 

Reklama

Srílanská vláda v úterý ukončila zákaz používání sociálních sítí. Platformy byly postaveny mimo provoz po bombových útocích.

Článek

Srí Lanka po teroristických útocích před dvěma týdny zakázala používání velkých sociálních sítí jako Facebook, WhatsApp nebo Viber. V úterých tento zákaz zrušila a platformy jsou nyní opět v provozu. Informovala o tom agentura Reuters.

Srílanská vláda chtěla zákazem zastavit šíření dezinformačních sdělení spojených s útoky o velikonoční neděli. Fake news se týkaly například počtu obětí. Srí Lanka chtěla rovněž zamezit přístupu k příspěvkům, na kterých muslimští radikálové bombové útoky oslavují.

„Když se stanou takové věci, musíte nějak omezit přístup k Facebooku,“ řekl pro Reuters srílanský klenotník Asri Ariyascna. „Seženete na něm totiž spoustu potřebných informací, ale i spoustu nechtěných. Já si myslím, že zákaz byl na krátký čas užitečný. A teď je vše v pořádku a my jsme šťastní.“

„Je to moc dobré, jsem šťastný, že můžeme znovu komunikovat a zjistit více informací,“ sdělil agentuře Mahesh Nalin, který se živí jako turistický průvodce.

V pondělí se o útocích na Srí Lance zmínil ve videu také vůdce samozvaného Islámského státu abú Bakr Bagdádí.

Teroristické útoky 21. dubna si na Srí Lance vyžádaly více než 250 životů. Útoky byly mířené na hotely a kostely. Při explozích v několika částech země zemřelo mimo místních také 42 zahraničních návštěvníků.

V zemi dlouhodobě panuje etnická i náboženská diverzita, která je předmětem sporů. Ke křesťanství se na Srí Lance hlásí zhruba 7,5 % obyvatel, zhruba stejně jako k islámu. Většinu obyvatel (70 %) tvoří buddhisté. Druhou nejpočetnější náboženskou skupinou v zemi jsou hinduisté, kteří tvoří 15 %.

Reklama

Doporučované