Hlavní obsah

Srí Lanka opět blokuje sociální sítě. Kvůli útokům na muslimy

Vláda na Srí Lance zablokovala některé sociální sítě.Video: Klára Galová

 

Reklama

Srílanská vláda poprvé sociální sítě zablokovala už v dubnu, kdy se začaly šířit dezinformace o krvavém teroristickém útoku. K nejnovějším incidentům v souvislosti s Facebookem došlo v noci z neděle na pondělí v městě Čilav na západě země.

Článek

Srílanská vláda v pondělí oznámila, že znovu dočasně zablokuje některá sociální média a komunikační aplikace, například Facebook a WhatsApp. Reagovala tím na násilnosti namířené proti muslimům, které vyvolaly teroristické útoky na kostely a hotely z 21. dubna, při nichž islamisté zabili přes 250 lidí. Informovala o tom agentura Reuters.

Kvůli hádce, která začala na Facebooku, byl ve městě Čilav na západním pobřeží v neděli zbit jeden muž a několik desítek lidí házelo kameny na mešity a obchody, které vlastní muslimové. V noci na dnešek byly z okolí hlášeny i další podobné incidenty.

Policie autora příspěvku, který zněl „Jednoho dne toho budete litovat“, zadržela a stejně tak i skupinu, která napadala obchody. Zároveň zde byl nařízen zákaz vycházení.

Vláda sociální sítě dočasně zablokovala už v dubnu, chtěla tak zabránit šířením dezinformací o útoku na kostely a hotely, například co se týká počtu obětí.

O Velikonocích zaútočilo na Srí Lance sedm sebevražedných atentátníků na dva katolické a jeden protestantský kostel a tři luxusní hotely. K zodpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát, uskutečnila ho místní skupina radikalizovaných muslimů.

Reklama

Doporučované