Hlavní obsah

Srovnání: Jak si Česko stojí oproti sousedům v opatřeních a vakcinaci?

Foto: Seznam Zprávy

Proočkovanost dospělých populací alespoň jednou dávkou.

Reklama

Stejně jako v Česku i v sousedních státech je vrchol poslední pandemické vlny dlouho pryč a pokračuje rozvolňování opatření. Srovnali jsme jejich stav i proočkovanost každého ze sousedů.

Článek

„Téměř polovina naočkována,“ chlubí se německá vláda na svých stránkách statistikou proočkovanosti od Institutu Roberta Kocha. Německo má s 46,66 procenta ze všech sousedních států alespoň jednou dávkou naočkovanou nejvyšší část populace.

Momentálně je tak v podstatě jisté, že jarní slib Angely Merkelové se vyplní. Ten zněl, že se podaří proočkovat víc jak polovina populace do konce léta a že v létě už bude očkování dostupné „všem“.

Omezení na základě věku či dalších kritérií pro zájemce o očkování v Německu přestalo platit na začátku tohoto týdne a do překlenutí 50% proočkovanosti dospělé populace už zbývá velmi málo. Alespoň pokud počítáme i vakcinaci jedinou dávkou.

Česko je za Rakouskem na středoevropském žebříčku v proočkovanosti na třetím místě, poslední je Slovensko a čtvrté Polsko. Rozdíl mezi prvním Německem a posledním Slovenskem činí necelých 13 %.

Se zbytkem Evropy můžete středoevropská čísla porovnat v následující interaktivní mapě.

Co se týče opatření, srovnání není tak jednoduché, protože jejich přísnost či mírnost nelze jednoduše vyjádřit čísly. Z pohledu na přehled stávajících opatření a již oznámených rozvolnění je ale patrné, že český systém balíčků a momentální situace, kdy je většina regionů v nejmírnějším režimu, přísností rozhodně nevyčnívá.

Slovenský Covid automat je žlutý, ale začíná se zelenat

Podobně jako v Česku i na Slovensku jsou koronavirová opatření rozdělená na jednotlivé okresy. Covid automat, jak systému naši východní sousedé říkají, ale na rozdíl od českých balíčků momentálně svítí z velké většiny žlutě, oranžově a v několika případech i červeně. Zelená značící mírný režim opatření podle webu slovenské vlády platí jen ve dvou okresech.

Forbes.sk nicméně píše, že situace má zlepšující se tendenci a od pondělí 14. června by se měly zazelenat další čtyři okresy. Stav by tak měl vypadat následovně: 6 zelených okresů, 49 žlutých, 19 oranžových, 3 růžové a 2 červené okresy.

V červených a růžových okresech zůstává zakázané například veřejné stravování a ve všech interiérech je povinný respirátor.

V zelených okresech se naopak už rozjíždějí hromadné akce. Ve vnitřních prostorách je povolených maximálně 500 osob a venku až 1000. V druhém nejmírnějším stupni, tedy ve žlutém, jsou akce už o poznání omezenější. V interiéru může sedět nejvíc 250 lidí, pokud zaplní maximálně 50 % kapacity, a venku 500 lidí, pokud zaplní 75 % kapacity areálu. Na stání je vevnitř povoleno maximálně 100 lidí a 250 venku.

Detailní seznam veškerých opatření pro každý stupeň i s označením jednotlivých okresů je dostupný na stránkách slovenského ministerstva zdravotnictví. Covid automat se aktualizuje každé pondělí.

Slovensko rovněž tento týden upravilo dřívější přísnou politiku pro vstup cizinců do země. Čechům bude od příštího týdne k vyhnutí se karanténě stačit negativní test na covid-19. V platnosti má zůstat i dosavadní výjimka z karantény a testu pro očkované, kteří v předešlých dvou týdnech pobývali jen v zemích z takzvaného zeleného seznamu, kam je zařazeno i Česko.

Negativní PCR test nesmí být starší 72 hodin, u antigenního testu pak platí lhůta 24 hodin.

Rakousko se s výjimkou diskoték vrací k normálu od léta

Datum téměř úplného návratu do normálu už zná Rakousko. Vláda o něm rozhodla tento týden a stanovila ho na 1. červenec. Od té doby se u našich jižních sousedů zruší téměř veškerá zbývající koronavirová opatření. Jedinou výjimkou je noční život.

Ještě nyní tam platí noční zákaz vycházení. I ten bude sice s 1. červencem zrušen, ale v klubech, barech a na diskotékách nadále nebude povoleno tančit a pít alkohol. Ten se bude moci konzumovat i dál jen u stolu. Zrušit toto opatření rakouská vláda plánuje až během léta s tím, že do konce tohoto měsíce by mělo být stanoveno přesné datum.

Rozhodnutí se neobešlo bez kritiky provozovatelů nočních podniků, podle kterých není důvod, proč by lidé nemohli volně pít alkohol a tančit, pokud budou mít potvrzení o očkování, testu, nebo nedávném prodělání covidu-19.

Nepomohla tomu ani zmatečná komunikace, kdy ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová původně řekla, že k 1. červenci skončí i restrikce pro noční podniky. Následně to vyvrátil až ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Poslední vlna rozvolnění v Rakousku přišla ve čtvrtek. Namísto dvou metrů rozestupů nově stačí jeden a zákaz nočního vycházení se posunul z 22:00 na půlnoc. Restaurace mohou místo čtyř lidí vevnitř a deseti lidí venku obsluhovat nově 16 hostů venku a osm vevnitř (děti se nepočítají). Dále se navýšila i kapacita naplnění obchodů a na kulturních akcích se sály mohou zaplnit na 75 % kapacity. Venku už se vůbec nemusí nosit roušky a mírnější jsou i opatření pro cestující za hranice.

Německo nezapomíná, že „virus ještě nezmizel“

Na konci tohoto týdne promluvila o koronavirové situaci v Německu kancléřka Angela Merkelová, která sice řekla, že aktuální stav je díky velikonočnímu lockdownu „velice příjemný“, ale „virus ještě nezmizel“.

V Německu se restrikce liší napříč jednotlivými spolkovými zeměmi. Podle Deutsche Welle v mnoha z nich pokračuje rozvolňování, přičemž je podobně jako jinde podmíněno poklesem počtu nových případů pod klíčovou hranici.

Povolují se ale zatím většinou jen venkovní posezení a malá shromáždění. Větší akce zůstávají zakázané. Merkelová při čtvrtečním jednání s 16 spolkovými premiéry zdůraznila, že riziko nyní představuje varianta delta, „která začíná být velmi prevalentní ve Velké Británii. Ve stejný den mimochodem z Londýna přišla zpráva, že delta už činí 91 % ze všech nových britských případů.

Podle Merkelové je tak třeba pokračovat v očkovaní a v létě také pečlivě monitorovat vývoj v ostatních státech Evropy.

Ačkoliv to někteří z politiků navrhovali, téma povolení větších akcí se na jednání ani neřešilo. Podle ministra zdravotnictví Jense Spahna „jsou to bohužel velké akce, kde se virus šíří nejrychleji“.

Návrat k normálu, o kterém se v sousedních zemích často mluví, tak zdá se Německo nechce uspěchat. Například premiér Durynska Bodo Ramelow řekl tento týden novinám Rheinische Post, že kompletní rozvolnění bude podle něj možné až na podzim. V té době už podle něj všichni, kdo chtějí, očkovaní. A ti, kteří se očkovat nenechali, „musí nést riziko a zodpovědnost sami za sebe“.

Polsko na konci měsíce otevře i kluby, kapacita zůstane omezená

Polsko dál pokračuje v rozvolňování. Klíčovým datem bude 26. červen, kdy se zvedne limit obsazenosti v řadě služeb na 75 procent. Ale už od 13. června si diváci v kinech a divadlech budou moci zakoupit občerstvení a nápoje.

Od 26. června se pak zvedne i kapacita kulturních zařízení na 75 procent. Aktuálně je povolené obsadit kapacitu například koncertů a představení jen do poloviny.

Ve stejný den se také budou moci otevřít diskotéky a taneční kluby, pro které aktuálně platí zákaz provozu. Bavit se v nich bude moci maximálně 150 lidí naráz.

Limit 150 lidí zatím platí pro svatby, na kterých v Polsku za normálních okolností není výjimkou až několik stovek hostů.

Nový vyšší 75% limit obsazenosti bude od 26. června platit také pro náboženské obřady a restaurace a gastronomické provozy, které aktuálně mohou mít jen polovinu hostů. Stejná hranice platí i pro hotely.

Reklama

Související témata:

Doporučované