Hlavní obsah

Srovnat stavy vyhoštěných nebo vyhodit všechny diplomaty, píší čtenáři

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Čtenáři komentují nepoměr ve vzájemném vyhošťování ruských a českých diplomatů.

Reklama

Česká republika vyhostila 18 diplomatů z pražské ambasády, Rusko v odvetě 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě. Řada čtenářů se shoduje, že by Česko mělo na nepoměr reagovat dalším krokem.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článků, které se věnují vzájemnému vyhoštění diplomatů v souvislosti s odhalením možného zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Matěj Rak: I kdyby celé naše velvyslanectví poslali domů i s uklízečkou, budeme nadále těžit na rozdíl od Ruska z toho, že jsme součástí Unie. Právoplatně naše občany může zastupovat kterékoli jiné zastupitelstvo státu EU. Rusko si umí dělat jen nepřátele nebo vazaly. To jsou ovšem kategorie obousměrně prostupné. Zoufale ale nedovede udělat si skutečné přátele. To se totiž musí jako přítel chovat. Nenaučili se to za celá staletí, bylo by načase s tím něco udělat.

Thomas König: Vyhostil bych všechny z ruské ambasády v Praze, zavřel bych ji a zrušil český konzulát v Moskvě. Myslím, že by tím měli Rusové problém. Museli by hledat jiné centrum pro špionáž v Evropě. Další mají ve Vídni, ale Rakušané by si to ohlídali, aby ta činnost nezesílila.

Zdenek Braun: Tak teď čekám krok české vlády. Nám v Rusku zůstane jen cca 40 lidí a jim tady 120, asi by se měl stav srovnat a doufám, že se naše vláda nelekne a půjde si tvrdě za svým. Jsme svrchovaný stát, a ne kolonie Ruska a našeho Hradu. Už bylo dost ruské invaze v naší zemi a další už by se neměla opakovat.

Petr Doležal: Vypověděl bych všechny, oni zase všechny naše, nechal bych jen oba velvyslance.

Jan Blahetka: Tak teď jsme na řadě my. Je třeba vyhostit alespoň 20 Rusů, nebo jejich velvyslance. Rusové zde spáchali teroristický útok a tohle si nemůžeme nechat líbit. Velká chvíle pro pana premiéra. Teď se ukáže, zda stojí na straně hrdých Čechů, nebo na straně prezidenta a ruské páté kolony. Hrdých Čechů je naprostá většina a pan premiér to jistě dobře ví. Jde mu o hodně a volby se blíží.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

František Vaněk: Srovnal bych početní stavy ruské ambasády a na naše počty diplomatů v Rusku.

Petr Pokorný: Tak když oni za jejich 18 vyhostí našich 20, tak je snad jediná logická reakce vlády, která by se alespoň snažila předstírat, že jí záleží na této zemi, vyhodit jim celou ambasádu. Ale to by tato vláda nesměla být jenom směšné divadlo a Hamáček by nesměl být jenom ubohý lhář, který i při oznamování této celé kauzy litoval naše „dobré vztahy“. Budu rád, když se budu mýlit a vláda opravdu odpoví vyhozením celé ambasády. Fakt tu nepotřebujeme mít 140 ruských agentů.

Petr Ossendorf: OK, takže pokračování: zbývá 142 diplomatů Ruska, takže bych poslal dalších 141 domů. Nechal bych jednoho a tečka. Pokud nám zavřou ambasádu, tak bych poslal i toho posledního domů.

Jindřich Herejk: Prostě Putin musí doma ukázat, jaký je tvrďák. Když vy nám 18, my vám 20. S Ruskem je třeba omezit styky na nezbytné minimum.

Jiří Křesťan: Stáhněte z Ruska všechny a vyhoďte všechny od nás, bude zajímavé, jaký to bude nepoměr.

Reklama

Doporučované