Hlavní obsah

Srpen 1968. Jako premiér mluvil Zeman o zrádcích a kolaborantech mezi Čechy, jako prezident se rozhodl mlčet. Co mu vzkázal Drahoš?

Připomeňte si, jak Miloš Zeman mluvil o invazi ze srpna 1968 před dvaceti lety jako tehdy čerstvě jmenovaný předseda vlády.Video: ČTK

 

Reklama

Názor na okupaci prezidenta Miloše Zemana se časem měnil. Zatímco v roce 1998 zdůrazňoval současný prezident, že se proti obyvatelstvu v roce 1969 stavěla policie, o patnáct let později kritizoval elity roku 1968.

Článek

Ani v neděli večer není jasné, jak přesně prezident republiky Miloš Zeman stráví 21. srpen, den, kdy si Češi a Slováci připomenou 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Podle vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka hlava státu na úterý žádný proslov nechystá. Není dokonce známo ani to, jaký program prezident bude mít.

V roce 1998 a 2013 Miloš Zeman u příležitosti kulatých a půlkulatých výročí vystoupil s projevem, vždy však s důrazem na jiná témata. Měsíc poté, co se Zeman ujal v roce 1998 funkce předsedy vlády, promluvil při zahájení výstavy Srpen 1968.

„Je důležité, abychom si připomněli nejenom 21. srpen 1968, ale i 21. srpen 1969, kdy už to byli českoslovenští vojáci a československá policie, kteří vystupovali proti demonstrantům, a abychom dokázali přemýšlet o tom, proč se u nás našlo tolik zrádců a kolaborantů.”

O patnáct let později, když byl Zeman čerstvě prezidentem, vystoupil 21. srpna 2013 v areálu Jazzové sekce. Kritiku tehdy začal zužovat na elity doby okupace.

„21. srpen byl zrada elit, zrada vedoucích představitelů tehdejší Československé republiky s jedinou výjimkou, před jehož památkou se hluboce skláním, a to byl František Kriegel. Nemáme právo vyčítat občanům Československa, že se podrobili okupantům, když dávno před nimi se okupantům podrobili ti, kteří byli, bohužel nesprávně, nazýváni národními idoly, ať to byl generál Svoboda, Alexander Dubček, Josef Smrkovský, Černík, Mlynář a mnozí další,“ řekl Zeman.

Prezident Miloš Zeman pronesl 21. srpna v pražské Jazzové sekci projev ke 45. výročí srpnových událostí v roce 1968.

Padesát let po ukupaci takzvaných spřátelených vojsk to ale vypadá, že prezident bude mlčet. Na dnešní dotaz redakce Seznamu, zdali prezident svůj program k výročí 21. srpna neupřesní, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pouze odpověděl, že platí to, co už bylo řečeno.

„Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické. Takový projev vydá za tisíce čistě formálních a neupřímných proslovů, které 21. 8. jistojistě zazní,“ uvedl Ovčáček na Twitteru.

Na mluvčího reagoval bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš, který v letošních prezidentských volbách se Zemanem v druhém kole prohrál. „Prezident by měl, a já bych to určitě udělal, jednoznačně odmítnout pokusy hlavně některých politiků o relativizování či přepisování naší historie,“ řekl Drahoš. „Jsem přesvědčen, že rok 1968 má řada z nás pamětníků ještě docela v živé paměti a neměli bychom se tvářit, že se nic nestalo,“ dodal.

Kromě prezidenta ostatní ústavní činitelé již svůj program na úterý 21. srpna oznámili. Premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch i předseda Sněmovny Radek Vondráček vystoupí s projevy před budouvou Českého rozhlasu. Právě zde se v roce 1968 odehrály nejkrutější boje. U příležitosti padesátého výročí zde bude také odhalena pamětní deska na počest padlým obětem.

Slovenský prezident Andrej Kiska v souvislosti s 50. výročím okupace požádal na úterý o mimořádné televizní vystoupení.

Reklama

Související témata:

Doporučované