Hlavní obsah

Srpnový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V první části vám nabídneme přehled současných hoaxů a v části věnované mediálnímu vzdělávání si ukážeme, jakou roli mohou hrát při šíření manipulací vtipy. V závěru vám shrneme zajímavé zprávy, které vám mohly uniknout.

Článek

Milé čtenářky, milí čtenáři, dostáváte od nás srpnový Zpravodaj Sherlock Senior. V první části vám nabídneme přehled současných hoaxů a v části věnované mediálnímu vzdělávání si ukážeme, jakou roli mohou hrát při šíření manipulací vtipy. V závěru vám shrneme zajímavé zprávy, které vám mohly uniknout. Zároveň připomínáme: Pokud narazíte na informaci, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Portugalský soud zveřejnil rozsudek o manipulaci s počtem zemřelých na koronavirus, tuzemští lékaři nebudou ošetřovat neočkované pacienty a elektromobily končí na skládkách

Podle portugalského soudu zemřelo v zemi na covid-19 jen 152 lidí Dle textu publikovaného na webu AC24.cz se v Portugalsku podvádělo s vykazovaným počtem zemřelých na koronavirus a místo oficiálně uváděných 17 000 zemřelých jich viru podlehlo jen 152. Zpráva se úspěšně šířila na Facebooku, kde měl příspěvek jen u jednoho člověka přes 500 sdílení. Zdrojem informace je sice soudní rozsudek, ten ale zveřejnil aktivista André Dias a nikoli soud. Rozsudek navíc pojednává pouze o úmrtích nahlášených lékaři z Národního ústavu právního lékařství a forenzních věd, který spadá pod portugalské ministerstvo spravedlnosti. Stejně jako u nás ale většinu úmrtí hlásí lékaři, kteří pracují v nemocnicích. O rozsudku se dočtete více zde.

Covid-19 je způsobený oxidem grafenu, který se do těla dostává několika způsoby

článku i ve zkrácené verzi na Facebooku se objevila teze, že do lidského těla se přes respirátory nebo vakcínou proti koronaviru dostává oxid grafenu. Tvrdí, že koronavirus je způsobený právě tímto oxidem. V článku se objevují větné konstrukce jako: „Oxid grafenu způsobuje změnu imunitního systému dekompenzací oxidační rovnováhy ve vztahu k zásobám glutathionu (pozn. antioxidant přítomný v těle). Pokud je dávka oxidu grafenu zvýšena jakoukoli cestou podání, způsobí kolaps imunitního systému a následuje cytokinová bouře.“ Tento výrok je ideální pro šíření dezinformací, protože málokterý čtenář má tak odborné znalosti z chemie a biologie, aby jeho pravdivost posoudil.

Velmi podobně se ve videu s více jak 12 000 sdíleními na Facebooku vyjadřuje astrolog Antonín Baudyš mladší, syn bývalého místopředsedy vlády v kabinetu Petra Pitharta a pozdějšího ministra obrany v první Klausově vládě. Ten se odvolává na studii španělské Universidad de Almería a vědce Pabla Campra Madrida, dle které vakcína od firem Pfizer a BioNTech oxid grafenu obsahuje. Podle Universidad de Almería se však nejedná o univerzitní studii, univerzita naopak její výsledky popírá. Více zde.

Lékaři nahlašují pacienty, kteří odmítají očkování

A nejen to. Dokonce odmítají ošetřit ty, kdo odmítnou očkování proti novému typu koronaviru. Tvrdí to post na Facebooku, který má přes tisíc sdílení a jehož obsah byl součástí mnoha řetězových e-mailů. Když si pozorně přečtete označený text na fotografii, dočtete se, že „všem poskytovatelům zdravotních služeb, kterým byl dodán léčivý přípravek ve vlastnictví České republiky obsahující očkovací látku proti onemocnění covid-19 registrovaný nebo povolený pro použití v České republice (dále jen ‚poskytovatel‘), se s účinností od 7. července 2021 nařizuje provádět očkování osob, které jsou účastny systému veřejného zdravotního pojištění v České republice, nebo osob, které mají v České republice nárok na poskytnutí zdravotních služeb, jako by byly účastny systému veřejného zdravotního pojištění v České republice, a to v souladu s Metodickým pokynem pro očkovací kampaň Ministerstva zdravotnictví (dále jen ‚osoba určená k očkování‘).“ Není zde nic o povinnosti evidence těch, kdo očkování odmítnou.

Nic podobného nenajdete ani v celém textu Mimořádného opatření. Jediná zmínka o uvedení do záznamu je v bodě IV: „Všem poskytovatelům se nařizuje s účinností ode dne 7. července 2021 bez zbytečného odkladu hlásit elektronicky údaje o každém provedeném očkování (včetně kontaktních údajů očkovaného) do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), modulu Pacienti COVID-19, a to nejpozději do konce dne, v němž očkování provedli. Záznam se provede po přihlášení na stránce resortních zdravotnických registrů EREG, https://ereq.ksrzis.cz/.“ Evidují se tedy ti, kdo se nechali očkovat, nikoli ti, kdo očkování odmítli. Odmítnutí léčby neočkovaných pacientů je pak už jen čirou autorčinou fantazií.

Elektromobily ve Francii se neosvědčily a končí na vrakovišti

Řetězovými e-maily i sociálními sítěmi se šíří fotografie, na které jsou stovky elektromobilů, které pařížská radnice – jejich údajný majitel – poslala na vrakoviště, protože odmítla provoz automobilů kvůli vysokým nákladům na výměnu baterie. Těžko byste však hledali automobily z fotografie na evropských silnicích, protože fotografie je z čínského města Chang-čou a jsou na ní vozy čínské automobilky Kandi. Patřily do vozového parku pronajímatele elektrických vozů Microcity, který se rozhodl nahradit staré vozy novými. Více se o fotografii dočtete zde.

Téma z mediálního vzdělávání: Analýza vtipu​​​​​​​Vtip o ambiciózním politologovi, který se uchází o expertní technologickou pozici

Pro sociology a historiky jsou vtipy cenným historickým pramenem, protože zachycují názory společnosti na jednotlivé události, osoby, skupiny či místa. Aby lidé vtip pochopili a zasmáli se mu, musí velmi dobře chápat kontext a to, co bychom mohli nazvat „sdělení mezi řádky“. Američan těžko pochopí české předrevoluční vtipy o hloupých policistech, protože v USA mají policisté velmi vysokou společenskou prestiž. Stejně tak Skandinávci nechápou české vtipy o hloupých blondýnách, protože světlovlasí lidé tam tvoří velkou část populace a Skandinávci mají každodenní zkušenost s velmi chytrými blonďatými ženami z řad političek, vědkyň či podnikatelek. A žádný turista nepochopí vtipy Pražanů na Brno.

Velmi často nám posíláte různé vtipy, které vám přicházejí řetězovými e-maily. Mnoho z nich se zaměřením na politiky či politické strany, ale některé se týkají i dalších témat. Moc za všechny řetězové e-maily, které nám posíláte, děkujeme. Ať už jsou to dlouhé texty, prezentace, karikatury, nebo vtipy! Nyní si zkusíme rozebrat jeden vtip, který ilustruje příběh z pracovního pohovoru (aktuálně pátý vtip s datem 22. 5. 2021 21:51:45). Ve vtipu se humanitně vzdělaný mladý člověk hlásí na pozici konstruktéra trakčních motorů. Vtip obsahuje několik zažitých stereotypů, které jsou výrazně manipulativní a zkreslují obraz reálného světa.

Promiňte mi ten výraz. Jsem poněkud nervózní – už jsme tu měli u pohovoru pět studentů politologie a čtyři studenty humanitních věd. Žádný z nich o trakčních motorech nevěděl zhola nic.

Tato situace pravděpodobně nikdy nestala. Už jen proto, že se člověk s humanitním vzděláním nebude hlásit na technickou pozici, a pokud ano, těžko by s ním personalisté ztráceli čas a k pohovoru ho zvali. A pokud si i přesto personalisté na technickou profesi přizvali devět zcela nevhodných kandidátů, bude chyba pravděpodobně v náborovém oddělení.

Ale mohu vám vysvětlit a rozebrat důvody jasného vítězství Joe Bidena při volbách prezidenta. Také si můžeme vysvětlit spravedlivý zásah USA do vývoje v Koreji, Vietnamu, Sýrii, Afghánistánu, Libyi, Iráku, Dominikánské republice a na Středním východě obecně. A to prosím velmi fundovaně.

Stejně tak: Ale Jane, tyto firmy produkují hodnoty. Bezduché tlachání o senilním Joe Bidenovi nám všem penízky nepřinese.

Reakce uchazeče i personalisty rámují vtip do politického kontextu, který poukazuje na světonázor autora. A je jedno, zda s žadatelem o práci či personalistou souhlasíme, či nikoli. Důležité je, na jakou názorovou skupinu vtip míří.

Víte co? Zajděte si za Šimonem Pánkem z Člověka v tísni a ten vás na 100 % přijme. Je to neziskovka, netvoří žádný zisk, parazitují na státě a na nás všech, ale docela dobře platí. Mají dost peněz z Norských fondů a od Sorose.

Zde lze postavit proti sobě předchozí výrok o vytvářených hodnotách v průmyslu a výrok o neziskovém sektoru, který žádné hodnoty nevytváří a přitom parazituje na státním systému. Zároveň autor předpokládá, že člověk v neziskovém sektoru vydělává hodně peněz. Je nutné připomenout, že mnoho neziskových organizací vyhrává výběrová řízení na služby, které musí ze zákona zajišťovat obce nebo kraje, a to je pomoc potřebným, jako jsou senioři, lidé v nouzi (např. v dluhové pasti) nebo děti z problematického prostředí. A mnohdy je lepší, aby tyto služby vykonávali lidé s praxí a potřebným vzděláním, než aby na takových pozicích pracovali úředníci, kteří dohlížejí na zákonný rozsah pomoci.

Celý příběh je postaven na chybném úsudku, že máme nezaměstnatelné absolventy politologie (či jiných netechnických oborů). Čísla o nezaměstnanosti absolventů říkají však něco jiného a více než vystudovaný obor odrážejí regionální rozdíly.

Není sporu o tom, že chybí lidé se zkušenostmi na technických pozicích či řemeslníci. Zároveň ale chybí policisté, lékaři, zdravotní sestry, učitelé, řidiči, lidé v sociálních službách, vojáci, nekvalifikovaní lidé v montovnách, lidé v zemědělství apod. Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě, proto není problém si sehnat práci bez ohledu na to, jakou školu absolvujete.

Například zmíněný absolvent politologie se toho na vysoké škole naučí hodně – zpravidla umí další dva cizí jazyky, z toho jeden na velmi vysoké úrovni, umí vyhledávat informace, má rozvinuté analytické myšlení, umí propojovat znalosti z více oborů, umí pracovat s digitálními technologiemi apod. To jsou dovednosti, které jsou na pracovním trhu žádané. V současné době, kdy se pracovní trh neustále mění, je naopak důležité, aby absolventi školy měli tzv. přenositelné dovednosti, které jim pomohou se podmínkám práce přizpůsobit. Není tedy důležité, jaké máte vzdělání, ale co se reálně naučíte.

Může vás zajímat

Co vše potřebujete vědět o mutacích koronaviru

Varianta viru covid-19 je po číslu R nebo kolektivní imunitě dalším pojmem, který si pro pochopení aktuální situace musíme osvojit. Jak vůbec viry mutují, proč se některé varianty šíří rychleji a jak to souvisí s důležitostí očkování? Pavel Kasík připravil přehledný a srozumitelný článek, kde s pomocí odborníků vše vysvětluje.

Světové nej v českých horách

Na Dolní Moravě začala výstavba nejdelšího visutého mostu světa. Bude měřit 730 metrů a ve výšce 95 metrů nad zemí propojí dva hřebeny Jeseníků. V provozu by měl být na jaře příštího roku a jeho výstavba vyjde na desítky milionů korun.

Utrácení se minulo účinkem

Ve zvyšování dluhů během dvou krizových let je Česko třetí po Litvě a Rumunsku, ekonomický propad je devátý nejhlubší po zemích, které jsou závislé na tržbách turistického průmyslu. Příčiny i dopady neveselé statistiky analyzuje redaktor Petr Holub.

Bydlení v kostce

Firma Egoé z Bílovic na Uherskohradišťsku slaví úspěchy se svým modulárním systémem pro montované dřevěné domky. Její majitel Radek Hegmon v nich sám celoročně bydlí, vaří v letní kuchyňce a relaxuje. Podívejte se, jak to v jeho obytných kostkách vypadá.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované