Hlavní obsah

Štáb německé televize natáčel v Praze. A zase je okradli

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Prošlé běloruské rubly místo českých korun - starý pražský podvod na turisty žije.

Reklama

Jeden kilometr v taxíku za 220 korun. Nejdražší koruny v Praze. Výměna, která se vyplatí… Německému štábu stačilo v Praze strávit pár dní a nestačil se divit. Věci se po pandemii vracejí do starých kolejí.

Článek

Krátce po otevření hranic dorazil do Prahy štáb německé televize. Pořad Achtung Abzocke (Pozor podvod) se vysílá na televizi Kabel Eins, mapuje podvody po celém světě a upozorňuje německé turisty, na co si dát při cestování pozor.

Štáb, který záměrně podvody vyhledává, natáčel v Praze poprvé v roce 2016. A už tehdy odhalil různé nekalé praktiky, které místní podvodníci zkoušejí na neznalé turisty.

Tentokrát se zaměřili především na podvodné pražské taxikáře a směnu peněz, tedy problémy, které dlouhodobě pálí hlavní město. Mimo podvodů vždy ukazují i alternativy, tedy jak nenaletět.

„Do Prahy jsme přijeli především z důvodu, že to po otevření hranic bude jedna z prvních destinací, kam němečtí turisté vyrazí. Všeobecně platí, že Česká republika a Praha zvlášť jsou mezi německými turisty velice populární,“ přibližuje László Horvath, který se štábem v Praze natáčel a byl také v úzkém kontaktu s reportéry Seznam Zpráv.

Směnárny

„Asi nejhorší situaci jsme zažili ohledně rozdílných kurzů ve směnárnách. Například směnárna na Florenci nám za jedno euro dala jen 16 korun. Ta stejná směnárna však měla ve výloze jasný nápis, že za jedno euro dostane člověk 26 korun. Bylo to opravdu zavádějící, ale očividně úmyslné,“ líčí.

Podle člena štábu je však vidět i zlepšení, a to právě u směnáren, protože už je možné transakci do tří hodin stornovat. Ostatně - upozornil je na to i kolemjdoucí právě u směnárny v metru na Florenci. Jaké bylo překvapení štábu, když následně oznámil, že peníze jim může vyměnit sám. A v lepším kurzu. Bohužel jim mezi české koruny podstrčil i prošlé běloruské rubly, které jsou bezcenné.

Poté, co se štáb představil a na scénu dorazil kameraman, začal muž česky nadávat a pokusil se utéct. Tvrdil, že je z Polska, nakonec peníze štábu vrátil.

Tato situace se paradoxně odehrála ve stejný den, kdy se pražský primátor Zdeněk Hřib chlubil na svém Facebooku, že se podařilo vyjednat zavření dvou směnáren, které nabízely kurz za euro 16 korun a využívaly dvojího kurzovního lístku, což zákon zakazuje.

Další ovšem funguje dál. „S přepronajímatelem směnárny na Florenci jednáme. Ani v jejich zájmu není, aby byli spojováni s těmito nepoctivými praktikami. Je to na dobré cestě. Pokud by ale jednání selhala, jsme připraveni pomocí informátorů přímo na místě varovat před turistickými pastmi v rámci osvěty,“ dodává primátor Hřib.

Taxi

V roce 2016 natočili němečtí novináři mnoho jízd taxíkem. Nejvíc je tehdy zaujal muž, jenž místo taxametru používal aplikaci v telefonu, která simulovala právě taxametr. Bohužel však násobně překračovala tehdy povolenou hranici maximální ceny stanovenou magistrátem na 28 korun za kilometr. Letos se tato hranice zvedla na 38 korun.

Foto: Zdroj: Achtung Abzocke, Kabel Eins, Seznam Zprávy

Apliakce na mobilu místo taxametru. Starý trik podvodných taxikářů.

László z německého štábu popsal, jak testovali pražské taxíky letos.

„Většina řidičů byla milá a účtovala nám nižší než maximální cenu stanovenou městem. Dva řidiči taxametry však vůbec nezapnuli. Jeden si chtěl naúčtovat dvojnásobek povolené částky a druhý si za cestu z Hlavního nádraží na Staroměstské náměstí (3,5 kilometru) řekl o 29 euro (780 korun). Určitě podvádí běžně, jelikož měl vytištěnou kartičku, kde byly napsány tyto falešné ceny.“

Šunka na Staromáku za 438 a pivo za 90

Mimo směnáren a taxíků vyzkoušeli novináři i další pražské triky na turisty. Běžná cena plechovky piva v minimarketech v centru Prahy se nyní díky domácímu turismu rapidně snížila, a to z původních 90 na 40 korun.

Stačí ovšem promluvit cizí řečí a cena se rázem vrátí na původní turistickou cenu 90 korun, jak si vyzkoušel i německý štáb. V jiném případě stálo pivo sice jen 50 korun, ale plechovka byla dva měsíce po datu spotřeby.

Na cizí řeč reagují i stánkaři na Staroměstském náměstí, kde se prodává Pražská šunka na váhu - 100 g za 89 korun. Pokud zákazník mluví česky, dostane většinou porci právě kolem 100 gramů. Ne tak v případě cizinců. Moderátor pořadu Peter Giesel byl velice překvapen, když po objednání jedné porce šunky dostal místo běžných 100 gramů téměř půl kila a byl nucen zaplatit 368 korun. V dalším případě dokonce 438 korun.

Paradoxem je, že stánky jsou na náměstí v rámci akce pořádané nadací Pražské děti, žádná akce pro děti se zde ale nekoná.

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Šunka se prodává na váhu, cizinec dostane vždy víc.

Pořad „Pozor podvod“ i tak Prahu pro návštěvu německým divákům vřele doporučuje.

„Stále je zde plno malých podvodů, které se nám v Praze staly. Ale těch se může město jednoduše zbavit, nebo na ně může návštěvníky alespoň upozornit,“ shrnuje svůj pobyt v Praze László.

Reklama

Doporučované