Hlavní obsah

Stabilizace po čínsku. Prezident může vládnout doživotně. Parlament změnil ústavu

Si Ťin-pching může být prezidentem Číny do konce života.Video: Reuters

 

Reklama

Návrh čínské komunistické strany prošel parlamentem bez komplikací. Mezi 3000 delegáty byli jen dva proti.

Článek

Čínský parlament v neděli schválil ústavní změny, které posilují postavení prezidenta. Úřadující hlava státu Si Ťin-pching tak bude vládnout doživotně.

Plenární zasedání parlamentu schválilo změnu ústavy, z níž bude vyškrtnuta klauzule omezující výkon prezidenta na deset let. Návrh čínské komunistické strany prošel podle očekávání hladce, mezi bezmála 3000 delegáty získal jen dva hlasy proti. Tři delegáti se hlasování zdrželi. Informovala o tom agentura Reuters.

Ústava Čínské lidové republiky dosud omezovala výkon funkce prezidenta a viceprezidenta na dva po sobě jdoucí pětileté mandáty. Současnému prezidentu Si Ťin-pchingovi mělo vypršet funkční období v roce 2023, nově schválená změna ústavy mu umožňuje vládnout neomezeně.

Si Ťin-pching se do čela čínské komunistické strany dostal v roce 2012, od té doby v rukou soustředil tolik moci jako žádný jiný čínský vůdce za posledních 25 let. Prezidentem se stal v březnu 2013. Západ a čínská opozice ho kritizují, že jeho působení v čele země přináší návrat ke kultu osobnosti a je také posílením represí politických odpůrců a lidských práv.

V Číně má prezident stále velkou popularitu, mimo jiné díky svému nesmlouvavému tažení proti korupci. Proti plánu na jeho možné doživotní vládnutí ale vystoupila řada lidí na internetu, kteří varovali před nástupem diktatury ve stylu sousední KLDR a návratu k éře Mao Ce-tunga.

Reklama

Doporučované