Hlavní obsah

Stačí pár vět od počítačového mága a manuál stojí 17 milionů

Foto: PR Auction

„Juliane, tvoje generace je první, která vyrostla s počítači. Jdi a změň svět! Steven Jobs, 1980,“ napsal Jobs do manuálu počítače Apple II.

Reklama

Spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs před 41 lety podepsal manuál k počítači Apple II. Ten se nyní prodal za téměř 800 tisíc dolarů. Vydražily se i další artefakty spojené s gigantem z Cupertina.

Článek

Počítače značky Apple stojí hodně, ale ne tolik jako jeden návod k nim. Bostonská aukční síň RR Auction podle serveru CNN prodala manuál k modelu Apple II podepsaný již zesnulým spoluzakladatelem společnosti Stevem Jobsem za 787 484 dolarů (17,17 milionu korun).

Na příručce je také podepsán Mike Markkula, první investor Applu a jeho druhý generální ředitel. Na straně vedle obsahu zanechal spoluzakladatel technologického giganta ručně psanou poznámku: „Juliane, tvoje generace je první, která vyrostla s počítači. Jdi a změň svět! Steven Jobs, 1980.“

Julian Brewer byl synem podnikatele, který v té době spolupracoval na distribuci produktů Apple ve Velké Británii. Jobs a Markkula tam zrovna propagovali společnost a při té příležitosti mu podepsali manuál.

Měl jsem u sebe příručku a teprve později jsem pochopil, jak vzácné je, že Jobs něco podepíše, natož aby k tomu napsal něco dalšího.
Julian Brewer, původní majitel vydraženého manuálu

„Seděl jsem ve svém pokoji a hrál hry na počítači Apple II, když mě táta zavolal dolů, abych se setkal s nějakými hosty. K mému úžasu to byli Steve Jobs a Mike Markkula. Měl jsem u sebe příručku a teprve později jsem pochopil, jak vzácné je, že Jobs něco podepíše, natož aby k tomu napsal něco dalšího. S tátou vycházel dobře, takže mám pocit, že to napsal pečlivě,“ líčí Brewer.

Počítač Apple II byl uveden na trh v roce 1977 a šlo o první úspěšný produkt společnosti a je obecně považován za jeden z prvních počítačů vytvořených pro masový prodej. V roce 1979 byl pro Apple II vytvořen první počítačový tabulkový procesor VisiCalc, který popularitu počítače ještě zvedl.

„Zatímco byl model Apple I určen především pro nadšence a bylo vyrobeno méně než 200 kusů, Apple II skutečně změnil svět, protože umožnil přibližně šesti milionům domácností a podniků poprvé využívat osobní počítače,“ uvedla společnost RR Auction. Prodej Applu II také podpořil vstup společnosti na burzu. Šlo o největší technologickou IPO té doby.

Manuál nakonec získal Jim Irsay, majitel fotbalového klubu Indianapolis Colts. „Když se zamyslíme nad největšími a nejinovativnějšími mozky posledních dvou století, Steve Jobs mezi ně rozhodně musí patřit. Byl osobností, která změnila způsob, jakým lidé přemýšlejí, podnikají a denně komunikují,“ uvedl Irsay v prohlášení pro aukční síň.

RR Auction prodala i další předměty související s Jobsem a společností Apple. Mezi nimi byl i podepsaný dopis, v němž Jobs ironicky uvádí: „Obávám se, že autogramy nerozdávám.“ Prodal se za 479 939 dolarů (10,47 milionu korun).

Reklama

Doporučované