Hlavní obsah

„Stačí, že skončil ve vedení ANO.“ Funkcionář Faltýnek má silnou podporu

Foto: Profimedia.cz

Podle místopředsedy klubu ANO Romana Kubíčka zatím nesouhlas z poslaneckých řad vůči Faltýnkovi nezazněl.

Reklama

Jaroslav Faltýnek rezignoval na funkci 1. místopředsedy hnutí. Jako šéf poslaneckého klubu ANO má však silnou podporu, vyplývá ze zjištění Seznam Zpráv.

Článek

Tajná návštěva v restauraci na Vyšehradě smetla Jaroslava Faltýnka z vedení hnutí ANO. Po výzvě šéfa strany Andreje Babiše rezignoval na funkci 1. místopředsedy. Poslanecký klub by měl v dalších dnech rozhodovat o tom, zda Faltýnek kauzu ustojí v čele 78členného poslaneckého klubu.

Z informací Seznam Zpráv plyne, že Faltýnek má před rozhodováním poslanců v rámci klubu pevnou pozici. Spolehnout se může například i na podporu samotného předsedy Sněmovny a místopředsedy ANO Radka Vondráčka. „Mou podporu jako předseda klubu má,“ napsal Seznam Zprávám.

Šéf dolní komory v minulém týdnu v anketě redakce podpořil Faltýnka v tom, aby znovu kandidoval na sněmu ANO (na přelomu ledna a února) na pozici 1. místopředsedy. Po vyšehradské eskapádě a Faltýnkově rezignaci nepředpokládá, že by měl o tuto funkci znovu zájem. „Když funkci místopředsedy složil, tak asi na sněmu kandidovat nechce, ale to se zeptejte jeho,“ dodal Vondráček.

Podle místopředsedy klubu Romana Kubíčka zatím nesouhlas z poslaneckých řad vůči Faltýnkovi nezazněl. „O vedení poslaneckého klubu rozhodují všichni poslanci. Zatím nemám informace, že by někdo žádal jeho rezignaci,“ napsal Kubíček Seznam Zprávám.

Za Faltýnkem stojí i poslanec ANO Patrik Nacher, který se v pátek jako první z poslanců ANO vyjádřil kriticky k Faltýnkově a Prymulově návštěvě restaurace Rio's Vyšehrad.

„Je potřeba to rozlišovat. Pan Prymula musí být v komunikaci a vystupování na venek papežštější než papež, když nařizuje taková omezení a žádá veřejnost o jejich dodržování. Co se týká pana Faltýnka, ten svou politickou zodpovědnost přijal s tím, že rezignoval na funkci 1. místopředsedy ANO,“ uvedl Nacher a dodal: „To nelze směšovat s jeho fungováním v poslaneckém klubu. K rezignaci na post šéfa klubu bych ho vyzval ve chvíli, kdyby porušil něco souvisejícího přímo s chodem Sněmovny a klubu.“

A co poslanec Babiš?

To, že se Faltýnek vzdal funkce muže číslo dva v hnutí, je dostačující i pro místopředsedkyni ANO Jaroslavu Pokornou Jermanovou. „Domnívám se, že jeho postup je dostačující. Ve Sněmovně však nejsem, a to, že požádal své kolegy o vyjádření důvěry, je správné,“ uvedla dosluhující středočeská hejtmanka.

Faltýnka by v čele klubu mohl teoreticky ohrozit jeden z řadových poslanců – Andrej Babiš. Premiér si je však vědomý, že Faltýnek je pro uřízení 78 poslanců zásadně důležitý a pro shánění podpory legislativních návrhů vlády klíčový.

Reklama

Doporučované