Hlavní obsah

Stačil test otcovství. Známe okolnosti případu, kdy čeští lékaři zaměnili dvěma párům embrya

Večerní zprávy, 20. 6. 2017.

 

Reklama

Stačila maličkost a na výměnu embryí v klinice Reprofit se zřejmě nemuselo přijít. Seznam.cz již uvedl, že firma za chybu zaplatila pokutu 800 tisíc korun. Redakce teď získala celé rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Článek

Z dokumentu je možné poprvé zrekonstruovat, jak se na případ přišlo. A proč majitel kliniky firma FutureLife byla tak vysokou pokutou – maximální hranice byla jeden milion korun – potrestána.

K záměně embryí došlo loni na konci července. To umělé oplodnění podstoupila v Brně žena, která do Čech přijela ze zahraničí. Zmíněný dokument popisuje, že žena očekávala narození chlapce. Jenže ve třetím měsíci těhotenství jí lékaři řekli, že čeká dívku.

Ženin partner si kvůli tomu nechal udělat ve Spojených státech test otcovství a bylo jasné, že se stala chyba. Test jednoznačně vyloučil, že by byl otcem očekávaného dítěte.

Pokuta 800 tisíc korun

Tři dny poté se partneři obrátili na český Státní ústav pro kontrolu léčiv a ten zahájil vyšetřování. Potvrdil chybu reprodukční kliniky a udělil zmíněnou pokutu. Ta je vysoká i proto, že omyl se záměnou embryí postihl ještě další pár klientů – a druhá žena během těhotenství potratila.

„Mohlo to být způsobeno právě transferem cizího embrya,“ domnívá se v závěrečné zprávě vedoucí právního oddělení SÚKL Tereza Valicová, která o pokutě pro firmu FutureLife rozhodovala.

Jak doplnila, problémy zřejmě čekají i ženu, které se „cizí“ dítě narodí. „A to nejen v rovině emoční, ale i v rovině právní,“ uvedla Valicová. Podle ní se u obou žen výrazně snížila možnost mít vlastního potomka.

SÚKL uvádí dvě možnosti, jak mohlo k záměně embryí dojít. Vedení kliniky už dříve uvedlo, že výměnu u dvou párů cizinců způsobila laborantka firmy. Ta ženám zaměnila zkumavky.

Reklama

Související témata:

Doporučované