Hlavní obsah

Stadiony za miliardy. Tady se bude hrát mistrovství světa v ledním hokeji 2019

Foto: Profimedia.cz

Stadion Ondreje Nepely v Bratislavě.

Reklama

Mistrovství světa v ledním hokeji 2019 v Bratislavě a v Košicích se nezadržitelně blíží. První zápasy se odehrají už 10. května a dějištěm šampionátu budou dvě moderní haly.

Článek

Český tým hraje ve skupině v hlavním městě Slovenska. V Bratislavě se bude hrát na Zimním stadionu Ondreje Nepely. Moderní hala se nachází nedaleko centra a pyšní se až 10 110 místy k sezení.

Zimní stadion nese název po slavném československém krasobruslaři Ondreji Nepelovi. Vítěz olympijských her v roce 1972 v Sapporu byl dokonce vyhlášen nejlepším slovenským sportovcem 20. století. Ondrej Nepela byl i několikanásobným mistrem světa a Evropy.

Stadion byl poprvé uveden do provozu v roce 1940 a o devět let později byla okolo něj postavená tribuna pro více jak 11 000 diváků – místa byla ke stání. Výraznou obměnou stadion prošel mezi roky 2009 až 2011, kdy došlo na téměř úplnou rekonstrukci haly. Přestavba vyšla město na bezmála 2,5 miliardy korun. Mimo celkové renovace stadionu a technologií vznikla v prostorách moderního sportovního a kulturního stánku také další tréninková plocha.

Druhým dějištěm mistrovství světa v ledním hokeji 2019 budou Košice. Na východě Slovenska bude hrát zápasy ve skupině i slovenská hokejová reprezentace. Utkání s USA, Finskem, Kanadou, Německem, Francií, Velkou Británií a Dánskem budou Slováci hrát v košické Steel Aréně.

Steel Aréna neboli Košický štadión Ladislava Trojáka primárně slouží hokejistům HC Košice. Stadion, který byl poprvé otevřen v roce 2006, má kapacitu přes 8 tisíc míst k sezení. Název dostal podle generálního sponzora domácího HC Košice, ale také po Ladislavu Trojákovi. Bývalý hokejista tehdy hrál za pražské LTC. Troják je známý hlavně proto, že jako první rodilý Slovák oblékl reprezentační dres tehdejšího Československa a zároveň se jako první Slovák stal držitelem titulu mistra světa. Zápis do dějin slovenského ledního hokeje se pravému křídlu z Košic povedl na mistrovství světa v roce 1947.

Oproti Stadionu Ondreje Nepely vyšla stavba košického stánku o téměř celé dvě miliardy levněji. Výstavba moderní haly stála totiž 745 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované