Hlavní obsah

„Stáhli mi kalhotky na chodbě plné lidí.“ Seniorky popisují dění ve Slunečnici

2. díl minisérie Ve stínu Slunečnice: Výpovědi klientek domova pro seniory na skrytou kameru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznamu se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

Článek

Situaci jsme na základě osobní výpovědi jedné z bývalých pečovatelek domova v Ostravě sledovali po dobu osmi měsíců. Zaměřili jsme se na chování personálu ke klientům na prvním oddělení domova Slunečnice.

V prvním dílu (zde) jsme zaznamenali výpověď pečovatelky i syna jedné z ubytovaných klientek.

Nyní vám předkládáme druhou část minisérie. Uvidíte, jak se reportérka Seznamu Nikola Zwrtková infiltrovala do prostředí domova a vyposlechla si svědectví řady klientů. „Obecně je většina klientů, s kterými jsem mluvila, ve Slunečnici spokojená, ale na prvním oddělení se evidentně něco děje,“ shrnula.

Jejich slova jsme zaznamenali prostřednictvím skryté kamery. Použití této metody bylo ve veřejném zájmu – pomohlo nám pořídit důkazy, které by bohužel jinak nevznikly.

Získali jsme výpověď i od další z pečovatelek, která se rozhodla ze Slunečnice kvůli chování zbytku personálu k seniorům odejít.

Jak bude pátrání pokračovat? Třetí díl videosérie Ve stínu Slunečnice najdete na webu Seznam Zprávy v pátek 22. listopadu. Čeká vás konfrontace novinářky s vrchní sestrou a ředitelem ústavu.

A připravujeme pro vás bonusy. Ještě během čtvrtka publikujeme text o politických reakcích na tento případ – a jaká řešení politici nabídnou?

Reklama

Doporučované