Hlavní obsah

Hamáček: Až se Babiš vzdá premiéra, bude se na ANO stát fronta. I já bych jednal

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Hostem Ptám se já byl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Takovou situaci jako před letošními sněmovními volbami ČSSD nepamatuje. I když její lídři nešetří sebevědomím, straně poprvé reálně hrozí, že vypadne z Poslanecké sněmovny. Co stojí za pádem strany?

Hostem předvolebního rozhovoru Ptám se já byl předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

ČSSD se v posledních týdnech kampaně pohybuje na hranici volitelnosti, například poslední průzkum agentury Kantar straně k září 2021 přisuzuje jen 4,5 procenta. A proto se množí spekulace, zda zástupci sociální demokracie minimálně na následující čtyři roky nezmizí z poslaneckých lavic.

Podle Jana Hamáčka je na vině situace okolo koronaviru, a proto prý lituje, že minulý podzim nepřesvědčil premiéra, aby se jednalo: „Já jsem tehdy v létě, když čísla začala růst měl tu tiskovou konferenci, kde jsem řekl: Noste roušky dobrovolně, nečekejte, až vám to nařídí vláda. Bylo mi řečeno, že straším a že se mám věnovat České poště,“ řekl.

Během let vlády s hnutím ANO Andreje Babiše si přitom Jan Hamáček vysloužil nespočet posměšků za to, jak slabě mu oponoval a vzdoroval. Sám si stavěl čáry a hranice, které měly být nepřekonatelné pro další vládní spolupráci. Neuškodilo to ČSSD? „Před covidem jsme se politicky šťouchali, ale když začal covid, bourat vládu, když máte nouzový stav, tak smysl nedávalo,“ bránil se Hamáček.

Hamáček to, že ČSSD ve vládě i přes značné rozpory s koaličním partnerem vydržela, jako problém nevidí. A to, že má premiér tak vysoké preference, je podle něj jedině vizitka „impotentní“ opozice. Odvolávat koaličního partnera nebo mu dělat alternativu podle ministra vnitra nebyl úděl sociální demokracie. „Jasně, Babiše jsme drželi v pozici premiéra, ale nebyla jiná alternativa. Respektive další varianta byla, že k tomu pustíme Okamuru,“ vysvětloval.

A s kým si neumí představit povolební spolupráci? Hamáček jasně vyloučil jednání s SPD, Trikolórou, Volným blokem nebo dokonce Přísahou Roberta Šlachty, které by se dokonce podle Hamáčka mělo jmenovat spíše Pomsta. Šéf ČSSD navíc věří, že si Robert Šlachta vyřizuje účty s těmi, kdo mu „zkazili životní sen být policejním prezidentem“. „Od Šlachty jsem neslyšel nic, jen jak to řešit policejně pendrekem nebo na někoho vytáhnout pistoli, ale daně pendrekem neumlátíte,“ dodal.

Co ale Hamáček nevylučuje, je jednání s hnutím ANO. „S Andrejem Babišem bych klidně znovu jednal, to není trestní čin,“ vysvětloval s tím, že je navíc klidně možné, že Andrej Babiš už premiérem nebude. „Dovedu si představit, že Andrej Babiš usoudí, že to není pro něj, objeví se Karel Havlíček a u jeho dveří bude fronta zájemců z pravicových koalici,“ dodal Hamáček.

Jak silným koaličním partnerem ČSSD ve vládě Andreje Babiše byla? A cítí ČSSD zodpovědnost za stav Česka po pandemii a jak by chtěla situaci změnit? Jak zpětně Hamáček vnímá kauzu Vrbětice?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

„Žádná vláda ale neřešila průšvih, jako jsme řešili my. A já jsem hrdý, jak to ministři zvládli,“ říká šéf ČSSD Jan Hamáček.Video: Seznam Zprávy

Volební rozhovory Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si předvolební rozhovory v podcastu Ptám se já.

Sledujte rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lídry stran, které se střetnou ve volbách do Poslanecké sněmovny:

4. 10. – Petr Fiala (ODS– za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

5. 10. – Ivan Bartoš (Piráti) – za koalici Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí

6. 10. – Patrik Nacher (ANO)

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované