Hlavní obsah

Stálá kladenská expozice věnovaná autorovi Krtečka je dokončená

Foto: Jan Kužník / iDNES.cz / Profimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Stálá kladenská expozice věnovaná autorovi Krtečka Zdeňku Milerovi je dokončená. Od Milerova narození v Kladně v neděli uplynulo sto let.

Článek

Loni otevřenou výstavu v kladenském zámku nyní doplnil autentický Milerův pracovní stůl, malířský stojan a další předměty spojené s jeho životem.

Součástí akce byl i křest katalogu: knihy nazvané Zdeněk Miler (nejen) Krtek. Kniha o životě a tvorbě je napsaná v takzvané ich formě, autor Krtka v ní prozrazuje mimo jiné to, jak svou nejznámější postavu utvářel. Podle kurátorky Pavly Slancové má ale název evokovat, že Miler je autorem i řady dalších děl, nejen Krtka.

Vybavení z Milerovy pracovny, kde tvořil, darovala jeho manželka Emílie, která dodnes v Kladně žije. „Všecky ty drobnůstky, které on potřeboval k tomu, tady jsou,“ řekla Milerová. Její dílo a tvorba dcery Kateřiny jsou nyní také ve výstavních prostorách kladenského zámku a lidé je uvidí, jakmile to umožní pandemická situace. V expozici je promítán i dokument Pavly Slancové Mraky Zdeňka Milera.

Miler si přál, aby expozice nebyla jen přehlídkou jeho díla, ale aby v ní bylo i interaktivní místo pro děti. Nechybí ani část věnovaná Kladnu nebo vesmírné misi raketoplánu Endeavour, které se Krtek zúčastnil.

Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler se narodil 21. února 1921 v Kladně, kde strávil i dětství. Vystudoval grafickou školu a UMPRUM v Praze. Za války pracoval jako kreslíř Baťova filmového studia ve Zlíně, a potom až do roku 2002 v Krátkém filmu Praha. Zemřel 30. listopadu 2011 v Nové Vsi pod Pleší. Vyrobil na 70 animovaných filmů, převážně s Krtečkem. V Kladně ho připomíná také pamětní deska na rodném domě v Bendlově ulici.

Reklama

Doporučované