Hlavní obsah

Stále jsme vyprodaní, říká český Freddie Mercury, který profituje i z úspěchu Bohemian Rhapsody

Zpěvák a herec Michael Kluch hostem v pořadu Slavní.Video: Dan Sywala, Seznam Zprávy

 

Reklama

V těchto dnech bychom asi těžko hledali někoho, kdo v kině neviděl snímek Bohemian Rhapsody. Odkaz britské rockové ikony Queen však už hezkou řádku let udržuje při životě české uskupení Queenie, které se mimo jiné podílí na populárním divadelním představení Freddie. S představitelem hlavní role Michaelem Kluchem se v Divadle Radka Brzobohatého potkal štáb Televize Seznam koncem loňského roku.

Článek

Aktuální bilance snímku Bohemian Rhapsody jsou dva zlaté glóby, nominace na Oskary a stále vysoký zájem v českých kinech. Samotný revival však na filmu není existenčně závislý, jako upřesňuje Kluch.

„Je to úžasné v tom, že film Bohemian Rhapsody pomohl i nám jako kapele Queenie, přičemž musím ale dodat, že my sami jsme v roce 2018 uskutečnili asi 152 představení, bez ohledu na film. Čili nám to spíš přineslo pouze byrokratickou zátěž. Chodí totiž spousta poptávek, telefonátů a nestíháme odbavovat,“ a dodává “Chystáme oživení našeho představení. Pro leden jsou nasazeny koncertní verze, které budou bez některých dialogů a bude to tak mít větší spád. Věřím, že to bude zajímavé hlavně pro diváky, kteří to představení viděli už několikrát. Co se týče aktuální situace nebo situace do nynějšího dne, tak je představení vždy vyprodané. Nesmírně nás to baví a užíváme si to společně s diváky. Do toho jsme teď nasadili tři představení v divadle Kalich a byly vyprodané během jednoho dne.“

Český Freddie je zároveň pečlivým studentem jak originálu, tak aktuálního filmového představitele jménem Ramiho Maleka.

„On hodně pracoval s mimikou. Domnívám se, že i když sledujete rozhovory s Freddiem tak se nevyjadřoval tak výrazným způsobem, byť tam jsou spojitosti s jeho zuby. Ale je to zajímavé, protože divák nepotřebuje stoprocentní kopii. On chce uvěřit tomu, co se na tom jevišti odehrává, a myslím si, že tyto drobné detaily tomu napomáhají, aby ten příběh; a je jedno, jestli je to ve filmu, nebo tady v divadle, potažmo na našem koncertě; aby byl pravdivý,“ upřesňuje Michael Kluch.

Rozhovor jsme uzavřeli aktuálními plány formace Queenie, včetně plánovaných vystoupení na Kostarice.

„Zní to úžasně, protože jsme tam nikdy nebyli. A vidíte, třeba tu Kostariku pomohl přinést ten film. My obecně víme, že v oblasti Střední a Jižní Ameriky jsou obrovští fanoušci hezké melodické hudby a lyrického zpěvu. To Queen mají, a proto očekáváme, že si to tam s těmi místními užijeme. Aktuálně zároveň čekám pouze na potvrzení, abychom to pak mohli vzít zpátky přes státy. Když už budeme na tom druhém konci planety, tak bychom se mohli i trochu ohřát,“ nadšené vypráví Kluch a dodává: „S kapelou nyní jednáme o koncertu ve Velkém sálu v Lucerně a taky třeba v Brně budeme znovu dokonce dvakrát po sobě hrát v Sonu. Do toho jsme přinesli nové jeviště, které vypadá úplně stejně, jako měli Queen ve videoklipu ke skladbě a chceme si ho náležitě užít. Není jednoduché ho někde postavit, ale jdeme do toho, protože jsme asi jediná kapela v Evropě, která něco podobného nabízí.“

Reklama

Doporučované