Hlavní obsah

Stále více Američanů vynechává druhou dávku vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spojené státy už proti koronaviru naočkovaly přes 40 % své populace, miliony Američanů si však nepřišly pro druhou dávku. A jejich řady rostou.

Článek

Podle údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už druhou dávku vakcíny vynechalo více než 5 milionů tamních obyvatel. Jde tak o téměř 8 % těch, kteří si pro první dávku přišli k poskytovatelům látky tandemu Pfizer a BioNTech či přípravku od firmy Moderna. Výsledné číslo je oproti prvním týdnům, kdy očkování začalo, více než dvojnásobné.

Pro Spojené státy tak nyní zřejmě nejsou jediným „problémem“ ti, kteří se očkování vyhýbají již od začátku, nově také čelí výzvě zajistit, aby se občané nechávali očkovat opravdu plně. Důvody, proč druhou dávku lidé nedostali, se ale liší. List The New York Times (NYT) se spojil s několika z nich; padla slova o strachu z vedlejších účinků i pocitu dostatečné ochrany.

„Úplně jsem necítil naléhavost toho, abych dostal druhou dávku,“ uvedl čtyřiadvacetiletý Basith Syed z Chicaga. Svou první dávku vakcíny společnosti Moderna obdržel v polovině února, když však přišel čas na druhou, byl zaneprázdněn pracovními i osobními povinnostmi. Po první fází vakcinace se navíc cítil dva dny vyčerpaný, což znovu podstupovat nechtěl. Cítil se chráněný i bez druhé fáze procesu.

Začátkem dubna se Syedův rozvrh trochu uklidnil a rozhodl se pro vyhledání i druhé injekce s vakcínou. Pobočka Walgreens, lékárenského amerického řetězce a jednoho z největších poskytovatelů koronavirových vakcín, kde vakcinaci v únoru podstoupil, však nabízela pouze látku firmy Pfizer. Nepochodil nakonec ani v jiné filiálce, a jeho aktivní snaha o obdržení druhé dávky tak skončila.

Právě potíže ze strany poskytovatelů se ukázaly jako další překážka, kvůli které řada Američanů není proti covidu-19 dostatečně chráněna. Několik předem objednaných jedinců bylo dokonce informováno předem o tom, že jejich termín pro obdržení druhé dávky je zrušen. Pobočkám buď došly zásoby, nebo měly na skladě pouze jinou značku vakcíny.

To byl případ i sedmašedesátileté Susan Ruelové, na kterou v původní pobočce čekala pouze látka Moderny, nikoliv Pfizeru, kterou měla obdržet. Jiná pobočka s potřebnou vakcínou byla asi tři kilometry daleko, rozhodla se tedy zkusit štěstí jinde. Když však čekala na metro, obdržela telefonát, že vakcína došla i tam. Ke druhé dávce se nakonec Ruelová dostala následujícího dne, je ovšem toho názoru, že jiní by se po takových zkušenostech už nesnažili.

Někteří lidé disponují větší časovou flexibilitou, a přesunutí termínu vakcinace tak pro ně není problém. U některých ale času není nazbyt a ne všichni mají přístup ke spolehlivé dopravě na místo určení, upozorňuje NYT. „Mám velké obavy, jelikož tu druhou dávku potřebujete,“ uvedl Paul Offit, profesor z Pensylvánské univerzity a člen poradního panelu pro vakcíny v rámci Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Ve světě se danou problematikou zabývá několik odborníků, kteří varují před nebezpečím vynechání druhé dávky. Ve srovnání s plnou vakcinací vyvolává pouze jediná dávka menší imunitní odpověď, a příjemce látky tak může být náchylnější k novým variantám koronaviru. Alespoň částečnou ochranu tak sice očkovaný po použití pouze první dávky má, je však nižší a není jisté, jak dlouho vlastně vydrží.

Některé státy již zavedly nový přístup k propagaci druhých dávek vakcín. Státy Arkansas a Illinois zřídily speciální týmy, které lidem očkování připomínají pomocí hovorů, zpráv či e-mailů. Jižní Karolína zase zřídila program speciálně pro ty, kteří již přesáhli stanovené rozmezí mezi dávkami. Cílem Pensylvánie pak je zajistit očkování všem studentům, navzdory blížícím se odjezdům z kampusů kvůli letním prázdninám.

Spojené státy momentálně očkují pouze již zmíněnými mRNA vakcínami a vakcínou Janssen, která se na rozdíl od konkurenčních látek opravdu podává ve formě jedné injekce. Tuto vakcínu z dílny společnosti Johnson & Johnson (J&J) však provázejí obavy kvůli nedávnému pozastavení jejího podávání na území USA.

Důvodem k pauze byla souvislost látky s velmi vzácnými, ale závažnými vedlejšími účinky týkajícími se srážení krve. Americké zdravotnické regulační orgány však použití vakcíny v pátek obnovily, přesto se nejspíše stane volbou pro méně lidí, píše NYT. Komplikace s látkou pak zřejmě ovlivnily i počet obecně odmítnutých vakcinací.

„Minulý týden byl prvním týdnem, kdy jsme zaznamenali pokles v očkování, co se týče celkového počtu očkovaných lidí během něj. A očividně k tomu přispívá pozastavení očkování s J&J,“ uvedla v sobotu doktorka Amanda Cohnová z CDC.

Počet zmeškaných druhých dávek, o kterých CDC informuje, je z dat k 9. dubnu tohoto roku. Zahrnuti tak do něj jsou pouze ti lidé, kteří dostali první dávku přípravku Moderny do 7. března, nebo ti, kteří obdrželi první dávku látky Pfizer do 14. března. Nejde navíc o zcela přesná čísla, jak upozorňuje web CNN, jednotlivé státy totiž informace nepředávají okamžitě vzhledem k náročnosti jejich shromáždění.

Reklama

Doporučované