Hlavní obsah

Stále více Britů se stává občany jiného státu EU. Chtějí si tak i po brexitu zachovat evropská práva

Video: Reuters

 

Reklama

Britové s druhým pasem budou moci po brexitu bez omezení cestovat, žít a pracovat na území Evropské unie. Požadavky jednotlivých států pro udělení občanství však může splnit jen část Britů.

Článek

Od referenda o brexitu se výrazně zvýšil počet Britů, kteří získali občanství v zemích Evropské unie. V roce 2017 pas jednoho ze 17 evropských států dostalo téměř 13 tisíc Britů. V roce 2016 jich bylo okolo 5 tisíc a před dvěma lety pouze 1800. Srovnání dat přinesla zpravodajská společnost BBC.

Největší zájem mají Britové o německé občanství, minulý rok ho získalo 7,5 tisíce lidí. „Mám pocit, že Evropa se v současné době rozpadá a chci zůstat součástí EU,“ uvedl Angličan Paul Petty, který má kromě britského občanství nově i občanství německé. Většině úspěšných žadatelů podobně jako Pettymu zůstává britský pas.

Na druhém místě v počtu udělených občanství v roce 2017 je Francie s 1518 případy a třetí místo patří Belgii s 1381 pasy vydanými občanům Británie.

Nově získaná státní příslušnost úspěšným žadatelům zajišťuje právo cestovat, žít a pracovat na území Evropské unie i po brexitu. Kritéria pro úspěch se však u jednotlivých zemí liší, většinou se týkají původu, rodinných vazeb nebo pobytu žadatele. Požadavkům tak vyhovuje pouze omezená část Britů. V Německu například existují speciální podmínky pro potomky německých občanů perzekuovaných nacisty. Byrokratický proces však může být pomalý a náročný.

BBC vycházela z dat 17 z 27 členských států EU. Ve zbylých případech data zatím nebyla zveřejněna.

Reklama

Doporučované